15 грудня, 12:36

Нардеп пропонує зрівняти зарплати педагогів і медиків із зарплатами в промисловості


Народний депутат, член партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко закликає уряд вжити заходів щодо приведення середньої зарплати освітян та медиків до рівня середньої зарплати в промисловості.
 
Про це йдеться в депутатському запиті нардепа, адресованому Кабінету міністрів.
 
В запиті він просить:
 
По-перше, вжити заходів з метою приведення середньої заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних працівників та працівників закладів охорони здоров'я до рівня середньої заробітної плати працівників промисловості.
 
Нардеп закликає урядовців врахувати необхідність вирішення цього питання при формуванні проекту Держбюджету на 2015 рік.
 
За його словами, наразі освітяни та медики отримують заробітну плату, розмір якої абсолютно не відповідає навантаженню та обсягу відповідальності, що покладається на них.
 
Він наголошує, що за рівнем середньої заробітної плати галузь охорони здоров'я та галузь освіти впродовж тривалого часу посідають передостанні місця серед інших галузей економіки.
 
Так, за даними Держстату, за січень-жовтень 2014 року, середня заробітна плата штатних працівників промисловості у жовтні 2014 року становила 4091 гривня. У той же час середня заробітна плата працівників освіти становить 2702 гривні, а працівників галузі охорони здоров'я та надання соціальної допомоги - 2392 гривні.
 
По-друге, Дерев'янко просить Кабмін дотримуватися Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці» під час формування та внесення змін до Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери.
 
У тому числі, підкреслює нардеп, це стосується встановлення розміру посадового окладу працівника першого розряду у розмірі, що перевищує встановлений розмір мінімальної заробітної плати.
 
Раніше уряд ухвалив постанову, відповідно до якої посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2014 року розраховуються виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду - 852 гривні.
 
Як зазначає Дерев'янко, це суперечить частині 3 статті 96 Кодексу законів про працю України та частині 3 статті 6 Закону України «Про оплату праці», відповідно до яких тарифна ставка робітника першого розряду встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.
 
Водночас, різниця між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника першого розряду та між мінімальною заробітною платою з 1 січня до 1 жовтня 2014 року становила 366 гривень
 
«Вказане призводило до того, що протягом 8 місяців поточного року працівники бюджетної сфери незаконно недоотримували кошти», - наголошує Дерев'янко.
 
По-третє, нардеп вимагає від Кабміну повернути положення щодо обов'язкової виплати надбавок педагогічним працівникам у розмірі 20 % від посадового окладу.
 
Якщо раніше розмір надбавок педагогам за престижність праці визначався у фіксованому розмірі - 20% від окладу, то тепер він встановлюється у граничному розмірі - до 20%. Тобто місцева влада сама вирішуватиме: нараховувати педагогам 20% чи зменшити надбавку до 15%, 10%, 5% чи навіть до нуля.

Поділитися новиною:
Поділитися