16 грудня, 08:46

Дерев'янко: лише три законопроекти можуть додатково наповнити бюджет на 80-100 мільярдів

Народний депутат, член політичної партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко вважає, що ухвалення Радою лише трьох законопроектів дозволить уникнути урізання соціальних виплат в бюджеті на 2015 рік.

Про це він заявив під час зустрічі з громадськістю та студентами у Чернівецькому національному університеті.

«Ми вітаємо такі ініціативи як скорочення кількості народних депутатів, держслужбовців та правоохоронних органів, скорочення видатків на державний апарат. Утім поряд з цим є такі ініціативи, які, власне, формують ці 27 мільярдів гривень економії, про які каже уряд, але запроваджувати їх потрібно в останню чергу», - заявив він.

За його словами, мова йде про урізання усіх соціальних виплат, зокрема, таких, як перекладання фінансового тягаря по виплатам в системі шкільної освіти на батьків, скорочення витрат на харчування дітей 1-4 класів, на харчування в лікарнях, збільшення пенсійного стажу, зменшення виплат на народжену дитину та скасування стипендій для більшості студентів.

«Отакі речі, на наш погляд, мають запроваджуватися ледве не в останнє, коли в уряді вичерпали всі інші засоби і можливості для збалансування бюджету. У свою чергу ми сформували свої пропозиції для міністра фінансів, які на наш погляд можуть дати ефект на рівні додаткових 80-100 млрд  гривень для бюджету уже зараз», - каже нардеп.

Дерев'янко наголосив, що це можливо при прийнятті трьох законів.

Перший – це закон про трансфертне ціноутворення.

Нардеп зазначив, що сьогодні велика група товарів не підпадає під загальне оподаткування - це чорна металургія, хімія, всі гірничо-збагачувальні комбінати, це нафта і газ.

Діючий Закон про трансфертне ціноутворення дозволяє виробникам зазначеної продукції уникнути оподаткування завдяки використанню в схемі продажу компаній-посередників, зареєстрованих в офшорних зонах, наголошує нардеп.

«Мова фактично йде про той десяток найбагатших людей, який в народі називають олігархами, і які захищають свої позиції через отакі лазівки в законодавстві і мають неймовірну пільгу та преференцію по проведенню своєї господарської діяльності в Україні», - каже він.

«У той самий час усі інші наші підприємці, які наприклад, виготовляють продукти харчування, або легкої промисловості, або машинобудування, оподатковуються по повній програмі. І з точки зору оподаткування сюди потрапляє уся націнка, і та, яка була в Україні, і та, яку отримала структура-нерезидент», - пояснює він.

За підрахунками Дерев'янка, скасування цієї норми уже з другого кварталу дасть можливість наповнювати бюджет сукупно в рік на 70-80 мільярдів гривень.

Другий законопроект – це питання, яке стосується запровадження тендерів при закупівлях для державних підприємств.

«Хочу одразу підкреслити – не для державних установ, шкіл, лікарень чи дитсадочків, а саме для державних підприємств, які знаходяться у сфері управління органів державної влади. Ми мали законі про держзакупівлі раніше таке правило, але Янукович його забрав. І тут близько 100 мільярдів гривень – це обіг тих коштів державних підприємств, які сьогодні знаходяться фактично поза межею контролю громадськості і ЗМІ», - наголошує нардеп.

За попередніми оцінками експертів, повернення контролю за закупівлями держпідприємств дасть ще 5-10 мільярдів гривень економії від запровадження такої норми.

Третій законопроект – це зміни до Закону, який стосується оподаткування надр. Мова, зокрема, йде про рентні платежі на нафту, на газ і залізну руду.

«Ми вважаємо, що в тих умовах, яких ми сьогодні, підвищення рентної ставки на 10-15% досить швидко дасть нам можливість компенсувати близько 7-7,5 мільярда гривень», вважає Дерев'янко.

За його словами, ці законопроекти уже подані і зареєстровані.

«Ми просимо підтримати в залі. Ми переконані, що ці 27 мільярдів гривень, про які каже уряд, точно знайдемо у разі прийняття цих законопроектів. Для того, щоб в разі крайньої потреби не скасовувати ці соціальні виплати», - наголосив він.

«Це навіть не пільги, це ті елементарні виплати. Це повинен бути уже останній крок, на який ми можемо піти, адже це буде стосуватися мінімум 15-16 мільйонів людей. Ми не хочемо, щоб нерозуміння цієї ситуації призвело до розкачування суспільної напруги і якихось реваншистських дій для тих жуликів, які опинилися в «Опозиційному блоці». Це може бути їм на руку для дискредитації реформ і тих речей, які ми повинні робити», - резюмував Дерев'янко.

 
Поділитися новиною:
Поділитися