26 грудня, 12:53

Законопроект Уряду про трансферне ціноутворення містить корупційні норми

Народний депутат, член політичної партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко звернувся до профільного комітету Ради з проханням визнати корупційним законопроект уряду про трансфертне цінотворення та вилучити норми, які дозволить олігархам і надалі уникати справедливої сплати податків.

Про це йдеться у зверненні нардепа до Комітету Верховної Ради про з питань запобігання та протидії корупції.

Зокрема, Дерев'янко пропонує визнати корупціоногенними декілька норм законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням», який напередодні був прийнятий парламентом за основу.

По-перше, це пункт 21 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення», який передбачає застосування до 1 січня 2017 року методу порівняльної неконтрольованої ціни для операцій з певними товарами.

Йдеться про компанії, які реалізують такі групи товарів: руду та золу (компанії Ріната Ахметова), продукцію хімпрому (компанії Дмитра Фірташа), газ та нафту (компанії Ігоря Коломойського, Юрія Бойка, Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Сергія Курченка), чорні метали (компанії Віктора Пінчука та братів Клюєвих), а зерно, олія (всі латифундисти).

Відповідно до законопроекту, для співставлення ціни на згадані товари використовується середня ціна таких товарів, що склалася на товарній біржі за декаду, що передує проведенню контрольованої операції. Перелік товарних бірж для кожної групи товарів буде визначати  Кабінетом Міністрів України.

На думку Дерев'янка, це створює корупційні можливості для уряду, який в індивідуальному режимі зможе визначати біржу, на якій будуть братись ціни для співставлення з ціною контрольованої операції для вищезазначених груп товарів.

«Уряд у ручному режимі зможе визначати вигідну для фінансово-промислових груп біржу. І це може бути українська, а не світова, де він може отримати «необхідну» йому ціну на товар. Це дасть можливість отримувати преференції компаніям олігархів, які експортують нафту, газ і всі інші товари», — наголошує він.

Тому нардеп пропонує Комітету виключити згадуваний пункт.

По-друге, це норма, яка передбачає, що підприємствам нараховується штраф за несвоєчасне подання звіту про контрольовані операції — «1% від суми операцій, що не задекларовані у звіті, але не більше 100 розмірів мінімальної заробітної плати за всі незадекларовані операції».

«Максимальний розмір штрафу встановлений лише на рівні 100 розмірів мінімальної заробітної плати, і ця норма послаблює можливість контролю та створює сприятливі умови для уникнення звітування», — вважає Дерев'янко.

Його пропозиція Комітету — не встановлювати обмеження на рівні 100 мінімальних зарплат.

По-третє, у законопроекті міститься низка положень, які дають можливість фіскальним органам застосовувати положення Кодексу на власний розсуд. Нардеп вважає, що ці норми надають дискреційні повноваження фіскальним органам.

«Податківці на свій розсуд визначатимуть, що є господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення, оскільки перелік ознак такої операції не є вичерпним. Це спонукатиме олігархів шукати лазівки і «домовлятися» з фіскалами», — пояснює він.

Тож Дерев'янко наголошує на необхідності вилучити всі ці дискреційні повноваження закону.


Поділитися новиною:
Поділитися