15 січня, 14:46

Рада сьогодні має шанс зупинити «фінансовий геноцид» сіл та селищ – Дерев'янко

У Верховної Ради сьогодні є шанс врятувати від знищення місцеве самоврядування на селі, що неминуче сталося б після прийняття «новорічних» бюджетних законів «всліпу», шляхом їх фінансування за рахунок коштів бюджетів районів.

Про це під час брифінгу в Верховній Раді заявив народний депутат, член Ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко.

«В результаті прийняття бюджетних законів сільські голови фактично не можуть сьогодні здійснювати свої повноваження. Також не можуть здійснювати повноваження органи місцевого самоврядування», - наголосив політик.

Дерев'янко нагадав, що напередодні він, ще один народний депутат політичної партії «ВОЛЯ» - Ірина Суслова, та їх колеги з «Батьківщини», зареєстрували у парламенті законопроект №1728.

Документ, за його словами, допоможе вирішити цю проблему та надасть можливість районним радам профінансувати як бюджетні трансферти необхідні видатки в ті сільські та селищні ради, яким не вистачає коштів на заробітну плату та енергоносії. «Мова йде виключно про ті прямі повноваженні, які виконує сільська рада», - підкреслив нардеп.

«Дуже дивною виглядає позиція Голови Верховної Ради, який каже про те, що ми дбаємо про чиновників, а це насправді не чиновники, а той апарат, який забезпечує роботу тих самих дитячих садочків чи сільських клубів. Якщо ми хочемо, щоб в сільських радах ці об’єкти збереглися, то повинні забезпечити прийняття законопроекту №1728 на цьому тижні, тому що всі бюджети районних та сільських рад, не можуть бути сформовані, якщо норми, запропоновані цим законом не будуть передбачені в Бюджетному кодексі», - додав Дерев’янко.

За словами нардепа, відсутність цієї норми призведе до того, що буде скорочено всіх робітників сільської чи селищної ради, і залишиться один голова в холодному приміщенні без опалення.

«Ми звертаємся до Голови Верховної Ради та депутатів всіх фракцій підтримати цей законопроект, щоб не скасувати місцеве самоврядування, не знищити його в такий спосіб, через такий фінансовий геноцид», - наголосив нардеп.

«Саме на сільських головах сьогодні тримаються питання, пов’язані з мобілізацією та з допомогою воїнам АТО, а також інші делеговані питання, на які держава не виділяє кошти. І така демонстративна неповага до голів сільських та селищних рад, до місцевого самоврядування, що демонструє Верховна Рада, є ганебною. Сьогодні у нас є шанс, щоб зберегти самоврядування», - підсумував політик.

Прес-служба партії «ВОЛЯ» 

Поділитися новиною:
Поділитися