17 січня, 14:20

Президенту пропонують обирати Голову Національного антикорупційного бюро з однієї кандидатури

Конкурсна комісія буде визначати одного кандидата на посаду Директора Національного антикорупційного бюро для його призначення Президентом, у разі ухвалення Верховною Радою закону, напрацьованого Робочою групою з підготовки законопроекту щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомив народний депутат України, член політичної партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко, за підсумками засідання  Робочої групи, яке відбулося у п’ятницю, 16 січня, в Комітеті з питань запобігання і протидії корупції.

Як відомо, напередодні була створена відповідна Робоча група при  Комітеті з питань запобігання і протидії корупції, яка повинна зайнятися підготовкою відповідного законопроекту. До складу Групи увійшли народні депутати – члени Комітету з питань запобігання і протидії корупції, представники АП, експерти, народні депутати.

До 3 лютого 2015 року Робоча група повинна подати до Верховної Ради узгоджений проект закону.

Наразі Робоча група фактично працює над двома законопроектами – це №1660 та №1660-1. Одним з авторів останнього законопроекту є і Юрій Дерев'янко.

За його словами, на останньому засіданні депутати обговорювали внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Також піднімали питання про процедуру призначення директора Національного антикорупційного бюро.

Дерев'янко відзначив, що обидва законопроекти пропонують різний спосіб призначення голови бюро. Зокрема, законопроектом №1660 передбачається, що голова призначається на посаду Президентом за згодою Верховної Ради. У свою чергу альтернативний проект - №1660-1 передбачає, що директора антикорупційного бюро призначає та звільняє з посади Президент.

При цьому, як відомо, діючий зараз закон передбачає, що кандидатури Президенту буде пропонувати Конкурсна комісія по відбору претендентів на посаду Директора Національного антикорупційного бюро. Так, відібрані Конкурсною комісією три кандидати подаються на розгляд Президенту для визначення одного.

На засіданні Робочої групи депутати наполягали на тому, що краще було б, якби Конкурсна комісія, яка має високу суспільну довіру, визначала одного кандидата, після чого Президент здійснював би суто формальне призначення, без додаткової згоди Верховної Ради, то це б забезпечило максимальну незалежність в призначені керівника такого важливого органу.

Також з боку депутатів і Адміністрації Президента існує спільна думка, що в складі даного органу повинні бути нові обличчя, які ніколи до цього не працювали в органах, пов'язаних з боротьбою з корупцією.

Як відомо, раніше Дерев'янко уже зазначав, що тим, хто останні п'ять років боровся з корупцією в Україні, не місце в Антикорупційному бюро.

Поділитися новиною:
Поділитися