18 січня, 12:17

«ВОЛЯ» не допустить екологічної катастрофи на Житомирщині,- Ірина Суслова

Народний депутат, член Ради партії «ВОЛЯ» Ірина Суслова звернулася до прокурора та голови облради Житомирської області, а також до голови Держслужби геології та Міністра екології України із депутатським запитом щодо перешкоджання можливій екологічній катастрофі.

Депутатському запиту передували численні звернення жителів Малинського району Житомирської області  та громадських організацій, які повідомили про порушення порядку надання дозволів на розробку титано-ільменітних руд.

«Так, у листопаді минулого року Житомирська облрада погодила держпідприємству «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» спеціальний дозвіл на видобуток титанових руд на певних ділянках надр Межирічного родовища загальною площею 5670 га», - розповіла народний депутат.

Політик зауважила, що вказане рішення було прийняте із грубим порушенням чинного природоохоронного законодавства України, оскільки вирішення питання про видобуток титаново-ільменітних руд відбулося без попереднього обговорення з громадськістю та дотримання екологічних вимог. При цьому у законодавстві чітко вказано (ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»)  - влада зобов’язана залучати громадян до обговорення таких питань.

Також у користувач надр не має комплексної програми щодо проведення екологічно безпечного використання корисних копалин. Ця обставина також не була взята до уваги Житомирською облрадою. Зважаючи на всі ці факти, на території Полісся може статися екологічна катастрофа у вигляді  широкомасштабного забруднення місцевості відходами, а також відсутністю питної води через забруднення річки Ірша. На сьогодні зазначені екологічні проблеми уже існують у Житомирській області, зокрема через роботу припиненого Іршанського державного гірничо-збагачувального комбінату

«Ми не допустимо екологічної катастрофи на Житомирщині» , - впевнена Ірина Суслова.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися