20 січня, 17:47

Щоб сільські бюджети могли отримати гроші, треба переєструвати торговців – нардеп

Щоб податки з продажу підакцизних товарів – алкоголю та тютюну –наповнювали сільські і селищні бюджети, необхідно провести перереєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності за місцем фактичної діяльності.

Про це на нараді Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад заявив депутат Верховної Ради України, член партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко.

«Нам треба негайно забезпечити перереєстрацію тих суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами, щоб кожна громада могла насправді отримувати ці гроші. Це повинен бути перший крок для фіскальної служби. Ми повинні, як мінімум, не погіршити стан наших садочків, шкіл, сфери культури. А для цього ми повинні розуміти, як працює цей податковий інструмент», - зазначив Дерев'янко.

На думку депутата Івано-Франківської обласної ради, члена партії «ВОЛЯ» Володимира Грабовецького, левова частка податків повинна залишатися у місцевих бюджетах та давати громадам можливість розвиватися.

«Виходить так, що підприємство працює на території села, але зареєстроване в обласному центрі і сільська громада не отримує відповідних надходжень. Податки повинні сплачуватися за місцем фактичної діяльності підприємства. А надходження з податку на доходи фізичних осіб могли би дати громадам можливість справді розвиватися, а не виживати», - наголосив Грабовецький.

У свою чергу Дерев'янко також закликав представників сільських і селищних громад об'єднуватися, напрацьовувати пропозиції і нагадувати народним депутатам, що вони народні.

Нагадаємо, Юрій Дерев'янко ініціював у парламенті законопроект, який дасть можливість врятувати сільські бюджети від недофінансування у 2015 році.

Закон дає можливість зберегти місцеве самоврядування на селі шляхом фінансового забезпечення сільських та селищних рад за рахунок коштів бюджетів районів. Інакше, 80% селищних рад не вижили б в умовах Держбюджету-2015, ухваленого Радою наприкінці року.

Поділитися новиною:
Поділитися