22 січня, 14:30

Депутати «ВОЛІ» просять Раду не дати олігархам вкрасти 10 мільярдів гривень з Держбюджету

Народні депутати політичної партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова вимагають, щоб закон про трансфертне ціноутворення включав норму про оподаткування експорту та імпорту товарів (хімічної продукції, прокату, продукції металургії, зерна та іншої продукції) за цінами міжнародних бірж.

Відповідні пропозиції змін до Податкового кодексу містяться у законопроекті №1808, який народні депутати зареєстрували 21 січня.

Як зазначають автори, для визначення найбільш співставної ціни за принципом "витягнутої руки" використовуватиметься середня ціна таких товарів, що склалася на товарній біржі за декаду, що передує переведенню контрольованої операції. Перелік світових товарних бірж для кожної групи товарів визначатиметься Кабінетом Міністрів.

За словами Дерев'янка, така норма може забезпечити додаткові надходження до Держбюджету у розмірі 10 мільярдів гривень, що було передбачено законопроектом 1264-1, однак згодом фрагмент про «міжнародні біржі» був дивним чином вилучений.

«Після ознайомлення з текстом закону, який був опублікований, з’ясувалося, що слово «міжнародні» випало. З незрозумілих причин вказана пропозиція, яка була озвучена А.П. Яценюком в сесійній залі та зафіксована в стенограмі, не знайшла свого відображення в тексті закону, який був підписаний Головою Верховної Ради України В. Б. Гройсманом та Президентом України П.О. Порошенком.

І це означає, що сьогодні в Уряду фактично є можливість визначати перелік будь-яких бірж для визначення середньої ціни товарів, що склалася на товарній біржі за декаду, що передує проведенню контрольованої операції (в тому числі і бірж, які знаходяться в Україні), а відповідно і визначати будь-яку ціну товару, яка використовується для оподаткування тієї чи іншої господарської операції.

Як ви розумієте, неможливо на таких біржах мати реальну експортну міжнародну ціну на метал, на прокат, на хімію, на інші продукти», - стверджує політик.

Він також додав, що відсутність норми про міжнародні біржі в опублікованому тексті Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням», за який проголосували депутати, є кримінальним злочином.

Саме тому Юрій Дерев’янко під час засідання Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції звернувся з пропозицією скерувати з даного питання звернення до правоохоронних органів.

«Сума експорту за цими товарами становить приблизно 500 млрд гривень на рік. Середня націнка на цих позиціях - приблизно 10% в середньому. Це означає, що з 50 млрд грн треба заплатити податок 19%, тобто близько 10 млрд грн – це в тому випадку, якщо слово «міжнародні» біржі існує в законодавстві. А така норма, на жаль відсутня», - підсумовує Дерев'янко.

Позицію нардепів «ВОЛІ» підтримав Комітет ВРУ з питань запобігання та протидії корупції та на своєму засіданні прийняв рішення про направлення звернення до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, голови Верховної Ради. У зверненні йдеться про фальшування тексту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням» (проект № 1264-1), який був проголосований парламентом «наосліп» перед Новим роком.


Поділитися новиною:
Поділитися