25 січня, 12:42

Справа активіста Юрія Павленка – політичне замовлення, за яке винним доведеться відповісти – люди ВОЛІ

Вінницький міський суд відмовив народним депутатам від партії «ВОЛЯ» Юрію Дерев’янку, Ірині Суслові та народним депутатам Юрію Левченку (ВО «Свобода») та Ігорю Луценку (ВО «Батьківщина») в отриманні на поруки незаконно ув’язненого громадського активіста Юрія Хорта Павленка.

Про це за підсумками судового засідання, яке відбулося 22 січня у Вінниці, повідомив представник сторони захисту правозахисник, член Ради партії «ВОЛЯ» Олексій Бонюк.

«У Вінниці складна ситуація із правосуддям. Суддя не відпускає Хорта на поруки, вдаючись до припущення, що він, начебто, може продовжити злочинну діяльність і перешкоджати слідству. По суті, суд діє на противагу народним депутатам, які поручаються, що підсудний буде виконувати норму закону», - стверджує Бонюк.

За словами людини ВОЛІ, ухвала суду – пустопорожній текст, зміст якої спростовує і нівелює висновки самої цієї ухвали.

«Із таким суддею приречений будь-який підозрюваний. Суддя наводить рішення Європейського суду, а потім фактично спростовує його текст. Суддя не зміг вийти з полону рішення суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу і рішення Апеляційного суду про відмову віддати Хорта на поруки народних депутатів», - вважає правозахисник.

Як розповів Бонюк, навіть прокуратура Вінницької області, після аж місячного розгляду, просто повернула назад заяви нардепів взяти Юрія Павленка на поруки.

«Після такого рішення можу сказати, що у нас нема прокуратури. Зараз це, по суті, юрвідділ виконавчої влади у найгіршій своїй формі», - заявив партієць «ВОЛІ».

Значно жорсткіша в своїх оцінка народний депутат України, член Ради партії «ВОЛЯ» Ірина Суслова – вона вважає справу Павленка виключно політичним замовленням.

«Ми вже дізнаємося та виписуємо прізвища усіх причетних до цієї сфабрикованої справи – міліціонерів, слідчих, прокурорів, суддів. Це однозначно політичне замовлення, тому через перешкоди, які чинять правосуддю деякі люди, ми зупинятися не збираємося. У справі Павленка порушено декілька статтей Конвенції з прав людини», - каже Суслова.

За її словами, партія «ВОЛЯ» збирається вивести справу Юрія Хорта Павленка, про політичне ув’язнення, на зовсім інший публічний рівень.

«Для нас справа честі довести справу Павленка до логічного завершення, адже кожному активісту та політику вже сьогодні зрозуміло, що ця справа не кримінальна, а політична. Наразі, ми готуємо інфографіку, в якій буде досить чітко вказано, хто з політиків стоїть за окремими посадовцями з правоохоронних органів та прокуратури, адже кругова порука правоохоронців, прокурорів та суддів – на жаль, це дійсність для Вінниці», - заявляє людина ВОЛІ.

Вона додала: «У той час, як наші хлопці воюють на Сході, корупційні схеми у судах ще більше відшліфовуються. Справа Хорта ідентична до тих, які фабрикувала міліція проти активістів Майдану. І за всі ці речі обов’язково понесуть відповідальність і прокуратура, і суд, і слідчі та міліція».

Нагадаємо, 8 грудня у Вінниці було затримано активіста Юрія Хорта Павленка за те, що він порвав портрет Президента під час масових протестів громадськості у Вінницькій ОДА. Активісту інкримінували підозру в масових заворушеннях і наругу над державною символікою (згодом підозру про наругу над державними символами вирішили не вручати).

Народні депутати Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова (партія «ВОЛЯ»), а також Ігор Луценко (ВО «Батьківщина»), Дмитро Ярош («Правий сектор») і Юрій Левченко («Свобода») хотіли взяти на особисту поруку затриманого, однак Апеляційний суд їхнє клопотання не задовольнив.

Тоді сторона захисту була змушена простити відпустити підсудного на поруки спочатку у головного прокурора області, а потім у Вінницького міського суду. Окрім цього, захисник незаконно ув’язненого подав позов по Павленку до Європейського суду з прав людини.

Поділитися новиною:
Поділитися