26 січня, 19:03

Громада села Верхній Струтин зробила перший крок для повернення цінної земельної ділянки

Мешканці села Верхній Струтин Рожнятівського району разом з активістами партії «ВОЛЯ» пікетували Львівський апеляційний господарський суд з ціллю відстояти земельну ділянку з родовищем торфу.

За словами активістів, 2004 року сільською радою села Верхній Струтин було укладено договір з приватним акціонерним товариством «Івано-Франківськторг» про надання в оренду земельної ділянки для виробництва торфу.

Договір уклали на 17 років на неприйнятних умовах, кажуть вони і наголошують, що орендарі повинні платити значно більше, ніж зараз.

«Нас багато років обдурювали та обкрадали, і громаді набридло. В лютому 2014 року ми згрупувалися та вирішили зайнятися цим питанням. Почали піднімати усі справи, договори і наткнулися на те, що договір був складений неграмотно. Спочатку земельна ділянка була оцінена у 7 мільйонів гривень, згодом якимось чином зробили переоцінку у 3 млн. грн. Тут є і наша вина, бо серед наших селян мало юридично компетентних людей», - розповідає мешканець села Мар'ян Бігун.

Вимога протестувальників - переукладання договору на більш вигідних умовах і з врахуванням нової нормативно-грошової оцінки. Водночас, товариство «Івано-Франківськторф» добровільно переукладати договір не погоджується.

«Ми писали звернення у всі інстанції. На нашого листа відреагував Івано-Франківський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням природоохоронного законодавства. Прокуратурою було проведено перевірку, якою було встановлено порушення щодо укладання договору. Він подав позов до сільської ради про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки з ПАТ», - додає  Бігун.

В ході судового розгляду виявилося, що торфовище в урочищі «Під Буром» хоч і знаходиться на території сільради, але лежить за межами населеного пункту. За чинним законодавством, розпорядником цієї землі є Івано-Франківська ОДА. Відповідно, сільська рада не мала права передавати цю землю в оренду.

Як повідомив представник ініціативної групи з повернення земельної ділянки громаді, депутат сільської ради Богдан Бігун, наразі сільрада Верхнього Струтина виробила документацію про включення торфовища в межі населеного пункту.

«Ми підтримуємо мешканців села Верхній Струтин і будемо слідкувати, щоб ця справа була доведена до логічного завершення, на користь громади. Спільними зусиллями ми не повинні дати можливості підприємцю незаконно працювати на землі. Громаду багато років обкрадали, тому ми будемо робити все можливе, щоб земля належала громаді. Можливо, їм вдасться створити комунальне підприємство при сільській раді і використовувати родовище для цілей села та громади», - каже один із лідерів партії «ВОЛЯ» на Івано–Франківщині Тетяна Пришляк.

Наразі подано позов до Господарського суду Івано-Франківської області. Суд прийняв рішення визнати недійсним договір оренди земельної ділянки у розмірі 222,3 га та зобов'язав ПАТ «Івано-Франківськторф» повернути ділянку до державної власності.

Львівський апеляційний господарський суд залишив рішення суду першої інстанції – Господарського суду Івано-Франківської області – в силі.

Таке рішення може сприяти поверненню у власність громади села Верхній Струтин земельної ділянки, чого вони послідовно добивалася останні півроку.

Зокрема, депутат Івано-Франківської обласної ради, член політичної партії «ВОЛЯ» Володимир Грабовецький наголосив, що звертатиметься до Івано-Франківської ОДА з проханням посприяти громаді та передати земельну ділянку сільській раді Верхнього Струтина.

«Ми готуємо звернення до Івано-Франківської облдержадміністрації з проханням включити торфовище в межі населеного пункту. Таким чином громада матиме реальний шанс отримувати прибуток до бюджету та використовувати ці гроші на розвиток села», - каже Грабовецький. 

Поділитися новиною:
Поділитися