4 лютого, 22:16

«Хорта замовили», – людина ВОЛІ про ув’язненого вінницького активіста

Ув’язненого Юрія Хорта Павленка карають за його висловлювання проти Володимира Гройсмана, Петра Порошенка, а також за те, що він порвав портрет президента, але аж ніяк не за «організацію масових заворушень», що йому інкримінують.

У цьому переконаний захисник Хорта, людина ВОЛІ Олексій Бонюк, який, як зізнається, просто не може підібрати слів, щоб описати масштаби фарсу та фальсифікацій, які сьогодні, 04 лютого, були продемонстровані під час засідання у Вінницькому міському суді.

«Ще до початку засідання говорилося про те, що ніхто Хорта не збирається випускати. У це не хотілося вірити, тому на засіданні я це не озвучував, адже правота захисту очевидна навіть дитині. Відповідно, висновок вже давно напросився лише один – справа Хорта – суто політичне замовлення», - розповідає правозахисник.

За словами людини ВОЛІ, кумедним видовищем стало те, що замість 7 «постраждалих» правоохоронців від «рук» Хорта у залу засідань сьогодні прийшло вже 20.

«Потерпілі множаться, як кролики. Ви уявляєте собі ситуацію, коли худорлявий Юрій Павленко завдає шкоду відразу двадцятьом кремезним, добре підготовленим правоохоронцям?», - запитує Олексій Бонюк.

Цікавим на засіданні було також те, що ці постраждалі – здорові хлопці сиділи на кріслах, в той час, як багато вінничан, серед яких і чимало старших людей, були змушені стояти.

«Інше питання – прокурор. Це аморальна людина, яка по суті відповідальна за, що відбувається по кримінальній справі. З цього приводу ми обов’язково будемо звертатися до народних депутатів, довіру до яких по суті було поставлено під сумнів, адже їм було відмовлено у видачі активіста на поруки», - каже правозахисник.

Цирковим номером, який продемонструвало обвинувачення, стало те, що сьогодні вони залучили до справи комунальні підприємства, які, уявіть собі, подали до суду на Хорта через те, що він заблокував їхню роботу – це стосується, насамперед, роботу громадського транспорту.

«Тоді з’ясовується, що ніхто не приймав рішення про дислокування міліції того дня 6-го грудня під адміністрацію і вони просто там гуляли. Це приклад спадку від Януковича, коли обвинувачення настільки безглузді і несправедливі, що за таких обставин громадськість, бачачи це, ніколи не буде поважати владу, яка таке чинить», - вважає Олексій Бонюк.

За його словами, Вінниця, як батьківщина Президента, може стати заповідником ганебних явищ, головним з яких є справа проти Хорта.

«Захист надавав пояснення, відповідно до яких справа не може бути направлена до суду, коли ні сам Павленко, ні його захисники не ознайомилися з документами слідства. Ця справа – повний правовий нігілізм – сторони обвинувачення та судді заперечують всі норми та правила, і роблять те, що вони хочуть», - стверджує людина ВОЛІ.

На думку Бонюка, ця справа може розглядатися роками, однак весь цей час з Юрієм Павленко будуть не по-людськи поводитись, оскільки він  фактично буде відбувати покарання за злочини, яких не вчиняв (за відсутності підстав тримати його під вартою).

«Є дуже багато свідків, які стверджують, що Хорт того дня мирно поводився. Він не робив ніяких провокуючих закликів. Єдине – закликав міліцію, яка стояла перед ним, щоб ті дотримувались закону, не виконували злочинних наказів із перешкоджання доступу громадян на сесію облради», - каже він.

«Зараз буде починатися судове слідство – буде судовий розгляд і ми будемо всіма законними засобами доводити невинуватість Хорта і паралельно подавати Апеляцію на сьогоднішнє рішення суду, домагаючись скасування незаконного та необґрунтованого ув’язнення», - наголосив правозахисник.

Нагадаємо, раніше захисник Хорта, людина ВОЛІ Олексій Бонюк подав заяву до Європейського суду з прав людини щодо порушення відразу кількох статтей Конвенції щодо незаконно ув’язненого Юрій Павленка.

Поділитися новиною:
Поділитися