10 лютого, 14:15

Некомпетентність Голови НБУ призведе до курсу 40 грн/дол. до кінця року, - Дерев'янко

Нинішній високий курс валюти є результатом некомпетентної роботи голови Нацбанку та величезної корупції. Про це заявив народний депутат Юрій Дерев'янко у коментарі газеті «Сегодня».

«Гроші, що отримуються банками від рефінансування надають спекулятивний тиск на курс валюти – йдеться про величезну корупцію в рамках офіційного курсу НБУ і курсом на «чорному ринку», в результаті якого спекулянти заробляють 7-9 гривень на доларі», – заявив Дерев'янко.

Він каже, що депутати не розуміють, чому Нацбанк і Кабмін не можуть узгодити інструменти боротьби з корупційними схемами з рефінансуванням банків і спекуляціями на «чорному ринку» валюти.

«Ми добре розуміємо, що курс також залежить від балансу експортно-імпортних операцій, надходження валюти в країну. Але в підсумку за останній рік ми з вами збідніли в три рази через курс. І, на жаль, виходячи з того, що я бачу, така тенденція буде продовжуватися», – говорить депутат.

Він вважає, що нинішні різкі стрибки курсу валюти призводять до того, що імпортери закладають курсові ризики у вартість товарів, які ще більше подорожчають, в тому числі ліки.

«У даній ситуації якщо вдасться хоча б стабілізувати курс на тій позначці, на якій він зараз, і залишався в певному прогнозованому валютному коридорі, то це було б добре і для простих громадян, і для бізнесу», – сказав Дерев'янко і додав, що якщо валютна політика залишиться такою ж, як зараз, то в країні просто буде хаос і курс наприкінці року взагалі може бути і 40 грн./дол.

Поділитися новиною:
Поділитися