2 березня, 12:20

Екологічні, бюджетні та корупійні проблеми – спільна справа людей ВОЛІ Кам’янця-Подільського

Ліквідація екологічної шкоди, що завдається Укрспиртом, покарання винних в розкраданні 500 млн., що були виділені на міський тролейбус, встановлення для мешканців міста безкоштовного проїзду через Замковий міст та боротьба за прозорий бюджет міста, прозорі тарифи - стануть спільною справою людей ВОЛІ в Кам’янці-Подільському.

Про це заявила член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала після зустрічі з місцевими активістами.

«Потрібно розібратися з діяльністю підприємства Укрспирт, яке відходами свого виробництва заливає навколишні поля. Відходи накопичуються у ґрунті, заражаючи і воду, і навколишнє середовище. А літом запах в місті неможливий! Вміст сірчаної кислоти настільки великий, що дохне риба, заражені водойми. А найголовніше – зростає захворюваність. А звернення громадськості залишаються поза увагою влади. Очисних споруд так і не встановлено і відходи незаконно зливаються в річку» - розповідає Ольга Галабала.

Учасники зустрічі також пояснили, що влада у місті абсолютно закрита. Куди йдуть гроші, які заробляють комунальні підприємства на городянах, довідатися неможливо. Зокрема, гроші за платний проїзд замковою дорогою, який встановлено для всіх проїжджаючих, включаючи жителів міста, ніяк не позначається на розвитку інфраструктури міста. Активісти порахували: щомісячний дохід комунальників складає до 1 млн. грн., але звітності за їх використання у влади не допросишся.  Відтак, громада вимагає скасування платного проїзду для подільчан і звіту від влади за використання уже отриманих коштів.

В однаковій мірі активістів цікавить, куди поділися гроші у сумі 500 млн. грн., які ще на зорі незалежності були виділені державою на будівництво тролейбусної лінії. Тролейбуси так і не пустили, а готову трасу, готову на 85%, розікрали: кабелі, стовпи, мідні дроти тощо. Закритою для громади є й інформація про порядок нарахування комунальних платежів, її тримають під «замком» комунальники, нічим не пояснюючи причини зростання платежів.

Як зазначила Ольга Галабала, попри накопичені проблеми громадські активісти залишаються справжніми патріотами свого міста, намагаючись відродити, те, що за останні роки розгубила влада.  Вони хочуть нагадати державі, що в умовах війни, конче необхідно відновити Військово-інженерний інститут ім. Харченка, який було закрито у 2013 р. На сьогодні простоює величезна навчальна база, полігон, позбавлені роботи і викладачі-професіонали з розбудови військових об’єктів. В такій самій ситуації завод «Електроприлад», де до 2000-х років працювало 8 тис. мешканців міста.

Активістів міста збурює той факт, що владу міста мало турбують його люди. Досі не вирішено питання з наданням земельних ділянок 15 учасникам АТО.

Нечесно поводяться із представниками бізнесу. Дуже красномовно це підтверджує судовий процес щодо місцевого кінотеатру. Підприємець, яка виграла конкурс і  витратила 5 млн. грн. на ремонт, на момент його завершення виявила, що кінотеатр вже продано за 150 тис.грн. Суд довів незаконність оборудки, але влада тепер відмовляється брати об’єкт на баланс міськради.

Один із учасників зустрічі, місцевий краєзнавець сказав: «Кам’янець-Подільський – це зруйнована фортеця. На тлі розкішного будинку-замку мера, зруйнована фортеця Старого Кам’янець-Подільського замку, на яку виділялися-виділялися кошти, але так і нічого не зроблено - дуже яскраво відображає той стан, в якому знаходиться місто».

Члени Ради партії ВОЛЯ Юрій Дерев’янко та Ольга Галабала підтвердили свою готовність співпрацювати з активістами міста та відреагувати депутатськими зверненнями на всі проблемні питання, які були обговорені під час зустрічі.

«Активістам ВОЛІ у Кам’янці є що робити, адже місто вражає концентрацією проблем. Але заспокоює той факт, що місцева громада активна, представлена переважно молоддю, яка складає 30% всього населення. Люди налаштовані радикально на злам старої корумпованої системи, що й досі править у Кам’янці і не дає рухатися вперед», - говорить Ольга Галабала.

З людьми ВОЛІ спілкувалися представники громадських організацій  «Рада Майдану», «Мій край-моя земля», «Міський Комунальний Фронт», міської Спілки ветеранів Афганістану, «Комітету виборців України», викладачів Кам’янець–Подільського університету ім. Огієнко, журналістами та мешканцями міста.

Поділитися новиною:
Поділитися