21 квітня, 12:30

Громадські активісти з’ясують як платять податки великі підприємства Прикарпаття

Громадські активісти, журналісти та партія «ВОЛЯ» ініціювали створення Громадської комісії, яка перевірить скільки податків в місцеві бюджети платять великі підприємства Прикарпаття та як ці гроші потім розподіляються.

«Ми хочемо, щоб громада знала хто скільки заплатив і куди ці гроші пішли. Коли громада буде знати інформацію, вона зможе навести порядок. Наша кінцева мета, щоб підприємство працювало і чесно платило податки, а не давали гроші в кишені чиновників, щоб ці податки справедливо розподілялися між громадами і щоб місцева влада їх прозоро витрачала» - наголосили активісти.

Таку Комісію партія «ВОЛЯ» пропонувала створити на п'ятничному засіданні облради, щоб мати волю всіх політичних сил проконтролювати як олігархи та великі компанії платять в бюджети. Але голосування було провалено.

Активісти переконані, що великі підприємства Прикарпаття, що належать олігархам – Ахметову, Суркісу, Коломойському та ін., а також великі агрохолдинги, виробництва, недоплачують податки до місцевих бюджетів, ці кошти могли б бути спрямовані на облаштування інфраструктури міст і сіл, ремонт доріг, дитсадків, лікарень.

«Приміром, від «Укрнафти» Коломойського до бюджету Молодківської сільської ради Надвірнянського району щомісяця надходить 362 грн. за оренду землі, а в Зеленську всього 39 грн.», – наголосила активістка партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала.

За її словами, бюджет міста Бурштин через несправедливий розподіл податків і законодавчі прогалини недоотримує 66 мільйонів гривень від ПАТ «ДТЕК Західенерго» Ахметова.

«Голови районних і сільських рад йдуть з простягнутою рукою до підприємців просити на освітлення вулиць, ремонт дитсадків, шкіл, -- зауважив громадський активіст, волонтер Андрій Стандіо. – Ці кошти законно належать громаді».

Еколог Володимир Красноштанов навів факти нецільового використання «екологічних коштів» у районах Івано-Франківщини.

І окрім питання податків активісти домовилися взяти під контроль питання заниженої оцінки землі, витрачання «екологічних коштів», витрачання коштів на будівництво доріг.

Активісти хочуть перевірити лише великі підприємства, серед яких ПАТ «Укрнафта», ПАТ «ДТЕК Західенерго», ТзОВ «Даноша», СП «Тикаферлюкс», ТзОВ «Арсенал-Сіті» (Маодот-І), «Імперово-Фудз» та інші.

Народний депутат, член парламентського комітету запобігання та протидії корупції від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко наголосив, що готовий увійти до ініціативної групи.

«Проблема будь-яких зловживань це – закрита інформація, тим паче, що ми говоримо про державні кошти. Комісія не має на меті нашкодити підприємцю чи підприємству», – підкреслив Юрій Дерев’янко.

Створена громадська ініціативна група вирішила збиратись у форматі круглого столу щопонеділка. До роботи Комісії закликають усіх небайдужих мешканців Івано-Франківщини.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

  
Поділитися новиною:
Поділитися