21 квітня, 20:26

Партія «ВОЛЯ» спільно з сільськими головами Прикарпаття доопрацює реформу децентралізації

Згідно з планом проведення адміністративно-територіальної реформи, Івано-Франківська область суттєво відстає від інших регіонів України. Як наслідок Прикарпаття може недоотримати кошти з Держбюджету.

Про це заявила, член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала під час зустрічі з сільськими та селищними головами Івано-Франківської області, де обговорювався план Уряду по реформі децентралізації.

Політик наголосила, що якщо всі голови сіл, громади зараз не включаться і не вирішать самостійно як їм об’єднуватися, то отримаємо примусовий план об’єднання від чиновника з  Києва. Зараз необхідно негайно почати працювати робочій групі, яка має подати до 1 червня 2015 року Перспективний план об’єднання громад.

«Зараз той час, коли ми маємо самоорганізуватися і самостійно вирішити як об’єднатися громадам. Це має відбуватися знизу вгору, з публічним обговоренням з громадами. До 1 червня залишилось 26 робочих днів. За ці дні має бути сформована робоча група з перспективного плану об’єднання громад, створені офіси реформи децентралізації, напрацьований план об’єднання та обговорений з громадами», - заявила Ольга Галабала.

Натомість, за словами політика, такі групи вже активно працюють у Львівській, Київській та інших областях «і громади вже обговорюють їх».

«Нам потрібно подумати, які кроки зараз необхідно зробити і народним депутатам, і сільським головам, щоб ми почали активно працювати», - наголосила політик.

Політик роз'яснила концепцію реформи децентралізації, яка зараз втілюється Урядом.

Так, на рівні областей буде ліквідовано інститути державних адміністрацій, натомість працюватиме представник Президента та Уряду - префект. Він буде здійснювати нагляд за законністю рішень обласної ради і координуватиме роботу державних виконавчих органів влади в області.

Обласна рада формуватиме виконавчий комітет області і вибиратиме його голову. Фактично це буде і голова Облради і нинішній голова ОДА в одній особі.

На рівні районів також буде представник Президента і Уряду -  префект і районна рада з виконавчим комітетом.

На третьому рівні – на рівні громад – будуть об’єднані територіальні громади, які матимуть свої ради громади і виконавчі комітети громади. При цьому об’єднання громад не змінюватиме статус населених пунктів, а села матимуть сільських старост. Саме об’єднання надає громадам великі фінансові преференції у вигляді збільшення податкових надходжень, субвенцій на цільові програми з державного бюджету а також можливість напряму отримувати допомогу від міжнародних інституцій.

Проте, за словами Ольги Галабали, партія «ВОЛЯ» виявила у проекті реформи низку проблем.

«Питання статусу сільського старости не вирішене. Проблемою є механізм контролю за майном та землею сіл і селищ, які стануть частиною об’єднаної територіальної громади. Також є питання чесного розподілу бюджетних коштів і питання передачі громадам права розпорядження земель за межами населених пунктів. Це питання конфлікту між селом та містом, які можуть мати одну раду громади. Ці питання не вирішені і потребують доопрацювання», - зауважила Ольга Галабала.

Політик наголосила на необхідності спільного напрацювання змін до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», аби виправити ці невирішені питання.

Поділитися новиною:
Поділитися