23 квітня, 13:00

Статути територіальних громад захистять інтереси прикарпатських сіл – партія «ВОЛЯ»

Політична партія «ВОЛЯ» ініціює кампанію по створенню статутів територіальних громад для захисту інтересів територіальних одиниць у складі майбутніх об’єднань територіальних громад.

Про це заявила член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала на засіданні робочої групи по розробленню Перспективного плану добровільного об’єднання територіальних громад Івано-Франківської області. За словами політика, це статут територіальної громади може захистити територіальні одиниці.

«Статут громади – це реалізація статті 5 Конституції України, що забезпечує реальне народовладдя. Статут - це мала Конституція громади, яка захищає її права та власність. До прикладу, територіальна громада може сказати, що вона, крім сільських старост, хоче мати його заступника і секретаря. Або одна громада каже, що всі земельні рішення по розпорядженню більше 10 га мають приймати виключно на місцевих референдумах, а інша – що для цього достатньо погодження старости. Це абсолютне право місцевого самоврядування, так як і вирішення питання розпорядження бюджетом громади, приймати рішення про те чи хоче громада мати інвестора в селі, і це все прописується в статуті. Ми із своєї сторони готові розробити декілька примірних статутів територіальних громад зробити, методичні роз’яснення для громад як ці статути приймати і забезпечувати відповідний супровід, а свої напрацювання надамо робочій групі», - говорить член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала.

Також політик підкреслила, що об’єднання громад повинне відбуватися на виключно добровільних засадах і з обговоренням з самими мешканцями, але громади мають бути готовими і до присмусового об’єднання.

«Уряд може об’єднати громади і в примусовому порядку і робитиме це на основі перспективних планів, які громади повинні подати до 1 червня цього року. Тому нам потрібно працювати, щоб поданий перспективний план об’єднання врахував інтереси усіх громад», - додала Ольга Галабала.

Поділитися новиною:
Поділитися