6 травня, 12:53

«ВОЛЯ» продовжує кампанію з роз’яснення процесу децентралізації

Активісти партії ВОЛЯ на Івано-Франківщині продовжують роз’яснювати питання реформи децентралізації та інформувати громади про можливі загрози та ризики. На зустрічах з громадою у гірських районах люди висловили побоювання, що після об’єднання населені пункти можуть втратити статус «гірського», а разом з тим і пільги.

«Навіть якщо гірські населені пункти вирішать об’єднуватись з тими, хто не має цього статусу, усі соціальні пільги будуть збережені, — пояснив член партії «ВОЛЯ» Любомир Стринаглюк на зустрічі в Долині. – Крім того, незалежно від статусу кожна об’єднана громада матиме право претендувати на дотації з державного бюджету, це – субвенції на медицину, освіту, розвиток інфраструктури. Кошти у громаду надходитимуть напряму з державного бюджету, це - перевага».

Громадськість Івано-Франківської області також занепокоєна щодо термінів подання Перспективного плану об’єднання територіальних громад і неможливістю публічно обговорити його.

«Проводячи роз’яснювальну роботу зіткнулись з тим, що громади та голови сільських, селищних рад регіону недостатньо поінформовані про суть реформи децентралізації. Громади не знають, що Перспективний план об’єднання громади потрібно подати до 1 червня цього року. Для того, аби мати можливість отримати кошти з Фонду регіонального розвитку, який складає близько 140 млн грн для Франківщини. Цей план фактично визначає нову мапу нашої області, — продовжив активіст «ВОЛІ».

Зі слів Любомира Стринаглюка, суть реформи децентралізації полягає у тому, що громади сіл, селищ та міст мають можливість стати реальними господарями своєї землі, отримати можливість розпоряджатись фінансами, формувати бюджети, покращити інфраструктуру, самостійно залучати інвестиції, також грантові і благодійні ресурси від неурядових організацій. Ті ризики, які закладає реформа партійці «ВОЛІ» пропонують регулювати Статутами територіальних громад. Зараз «ВОЛЯ» готує такі примірні Статути і буде обговорювати їх з громадами.

Поділитися новиною:
Поділитися