28 травня, 12:33

Лідери ВОЛІ в зоні АТО: взірцева дисципліна солдат, патріотизм мешканців та відсутність роз’яснень з децентралізації

Члени Ради партії «ВОЛЯ» народний депутат України Ірина Суслова та правозахисник Олексій Бонюк відвідали східні області України та організували транспортування необхідного військового екіпірування в зону АТО для бійців 25 батальйону територіальної оборони «Київська Русь». Цю благодійну  допомогу надали представники української діаспори США, Чехії та Нідерландів.

Загалом за 3 дні перебування на Сході України О.Бонюк та І. Суслова відвідали Слов’янськ, Артемівськ, Костянтинівку, Лисичанськ, Сєверодонецьк, околиці Горлівки.

«Під час поїздки довелося спілкувалися не лише із солдатами та командирами. Дуже багато зустрічей було з простими людьми. Усі вони проукраїнські налаштовані та навіть не уявляють свого життя в якомусь іншому державному утворенні». - розповідає Олексій Бонюк - В Луганській області ми зустрічалися з бійцями одного з батальйонів, перебували навіть в розташуванні його частини – вразив порядок, дисципліна та вишкіл бійців, - ділиться враженнями один із лідерів «ВОЛІ». – Це взірцевий батальйон. Найвищий рівень бойового духу, який можна бачити. Люди рвуться в бій. І що дуже показово і приємно – серед керівництва цього батальйону та бійців є луганчани та дончани. Деякі з них перебували в епіцентрі подій, коли на місці відбувалося захоплення влади, а зараз із зброєю боронять рідний край».

Олексій Бонюк додав, що на підставі зібраної інформації щодо  протиправної діяльності окремих чиновників донецької та луганської областей періоду януковича найближчим часом до Генеральної прокуратури будуть спрямовані відповідні звернення.

«Не виключено, що за результатами цих звернень, з’являться нові резонансні справи про притягнення до відповідальності тих, хто готував на Сході України «кримський сценарій», який не вдався», - відзначив правозахисник. Окрім цього, лідерів «ВОЛІ» цікавило спілкування із представниками органів місцевого самоврядування прифронтових територій, насамперед щодо теми об’єднання громад та децентралізації влади.

«Сама реформа досить добре сприймається на рівні окремих представників, - розповідає народний депутат Ірина Суслова. – Проте дуже не вистачає роз’яснювальної роботи. Деякі люди вимушені самостійно знаходити  інформацію. Дехто пригадує часи, коли декілька сіл мали 1 сільраду, що було ефективною моделлю управління, і таким чином позитивно ставляться до реформи».

На думку Ірини Суслової, відсутність роз’яснювальної роботи з боку центральної влади та відсутність центру надання інформації породжує скепсис у місцевого населення щодо реформи.

«Іде війна, і сільські ради не розуміють кому вони належать: то одним, то іншим, а тут їх ще намагаються об’єднати, не пояснюючи звідки будуть гроші і які повноваження вони матимуть, хто їх буде призначати чи хто обирати», - підкреслила народний депутат.

Вона додала, що люди ВОЛІ домовилися з представниками місцевих органів самоврядування про супровід реалізації реформи децентралізації та, у разі необхідності, підтримку на парламентському рівні.

«Реформу варто проводити із калькулятором у руках, пояснюючи людям, які переваги отримають їхні громади. Для такого пояснення на руках обов’язково повинні бути планування бюджетів цих громад, щоб люди бачили які додаткові ресурси та можливості у них з’являться», - наголосила людина ВОЛІ.

Більше деталей про поїздку Ірини Суслової та Олексія Бонюка в зону АТО – читайте в наступних матеріалах прес-служби «ВОЛІ».

Поділитися новиною:
Поділитися