10 липня, 10:33

Аби не допустити втечу підозрюваних у корупції, треба забирати у них закордонні паспорти – О. Бонюк.

Заборона  звільнення під заставу осіб, що вчинили корупційні злочини не є виправданим і справедливим кроком. Аби унеможливити втечу підозрюваних, треба не  лише визначати заставу, ай  забов’язати їх здати закордонні паспорти, а також передати персональні данні прикордонним службам. Про це заявив член Ради партії «ВОЛЯ», правозахисник Олексій Бонюк. На його  думку, така практика більше відповідає європейським нормам права.

«Треба ставити заслон на кордоні. Не треба  кидати кидати їх  у в’язницю. У нас в Україні така практика: якщо людина сидить у в’язниці, то це означає, що з вірогідністю 95% буде ухвалено обвинувачуваний вирок.  Феміда в Україні налаштована не випускати. Тому дуже багато людей можуть  постраждати у наслідок незаконного ув’язнення», - вважає Бонюк.

Він переконаний, що за умови обмеження виїзду, підозрюваному буде вкрай важко перетнути державний кордон України. Адже наразі охорона кордону значно посилилась. Якщо ж ця особа з якихось причин порушить умови свого звільнення, це стане дійсно вагомою підставою для взяття під варту.

«З урахуванням тих заходів, які зараз вживаються для контролю переміщення осіб через кордон – ця можливість зводиться до мінімуму. Людина має здати закордонний паспорт, її треба внести в базу обмеження виїзду за кордон. Цього достатньо. Якщо ж вона не прийде на наступний день на якусь слідчу дію – це вже підстава для ув’язнення. Тому що така поведінка буде свідчити, що підозрюваний не виконує покладені на нього обов’язки і більш м’яких заходів недостатньо», - підкреслив Бонюк.

Правозахисник підкреслив, що правосуддя має бути гуманним і рівним для всіх, незважаючи на суспільні настрої. Саме тому чиновники, затримані за корупційні дії та економічні злочини не повинні позбавлятись волі безапеляційно.

«Не гуманно і неправильно тримати під вартою людей, які притягаються до відповідальності за  економічні чи корупційні злочини. Вони не несуть ризику безпосередньо людям. Вони несуть ризики системі: економічній, фінансовій, державі в цілому. Треба все-таки гуманно ставитися до людей», - підсумував Бонюк.

Нагадаємо, що голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що у парламенті напрацьовуються зміни до Кримінально-процесуального законодавства, які унеможливлять звільнення під заставу корупціонерів. 

Поділитися новиною:
Поділитися