20 липня, 17:38

Олексій Бонюк: Вибори на Чернігівщині – це змагання олігархічних грошей та кримінальних технологій

Зміни у виборчому законодавстві, які зараз готуються, - запровадження цивілізованих правил фінансування політичних партій та агітації, заборона телевізійної реклами, безконтрольного розміщення бігбордів тощо - життєво необхідні Україні. Особливо це стало  очевидним після останніх подій, пов’язаних з виборами  у 205-му окрузі. Так прокоментував політичні змагання на Чернігівщині член Ради партії «Воля» Олексій Бонюк.

«Ми бачимо окрім змагання великих грошей ще й змагання прямих кримінальних технологій. Підкуп виборців (не має значення у формі роздачі гречки чи грошей) – є однією з них, в основі якої лежить кримінальне правопорушення. Тому ці технології повинні отримувати належну правову оцінку. Адже наразі ніхто не повинен користуватись важким становищем простих людей, аби скуповувати голоси», - зазначив Бонюк.

Також він звернув увагу на те, що на тлі масштабного застосування брудних  технологій спостерігається повна пасивність правоохоронної системи і нездатність реагувати на ці виклики.

«Тут вбачаються і недоліки законодавства - треба вносити зміни до кримінального кодексу, аби будь-які форми надання матеріальних цінностей виборцю (окрім офіційної заробітної плати, з якою сплачуються податки), в незалежності від того чи почався виборчий процес, наприклад за півроку до виборів, вважалися підкупом виборців», - вважає людина ВОЛІ.

На його думку правоохоронні органи і зараз в інтересах суспільства повинні фіксувати роздачу продуктів чи грошей, відкривати кримінальні провадження щодо таких фактів та розслідувати на предмет наявності складу кримінально-караних правопорушень.

«Зараз люди вкрай виснажені, вони можуть піддаватися спокусі продавати свої голоси, але нам треба берегти голоси цих людей, щоб у них потім за ці голоси не відбирали більшого. Якщо вам хтось дає 400 грн і ви за це віддаєте свій голос, то за це треба карати. Це складно доводити, але якщо правоохоронна система буде бездіяти, то на місцевих виборах ми матимемо просто вакханалію кримінальних технологій по скуповуванню голосів», - підсумував політик.

Прес-служба партії «ВОЛЯ»

Поділитися новиною:
Поділитися