21 липня, 18:30

«Свобода» та «Батьківщина» позбавили громади Прикарпаття шансу отримати кошти

Представники «Свободи» та «Батьківщини» в облраді позбавили громади можливості розвитку та отримання інфраструктурної субвенції – орієнтовно 10 млн гривен для малих громад і 30 млн гривен - для великих. 

Про це заявила член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала, коментуючи те, що Івано-Франківська облрада на своєму засіданні у вівторок не затвердила Перспективний план об‘єднання територіальних громад Прикарпаття, оскільки «Свобода» та деякі члени «Батьківщини» не підтримали відповідне рішення.

Вона підкреслила, що Івано-Франківська та Тернопільська області - єдині в Україні, які ще не прийняли Перспективний план. 

«А сьогодні, сесія обласної ради поставила крапку у реформі децентралізації на Прикарпатті», - заявила Ольга Галабала, «а також, позбавила громади отримати статус міст обласного значення, залишати 80%, а не 20%, як є зараз, податків на місцях, та отримати інфраструктурну субвенцію у розмірі орієнтовно 10 млн грн. для малих громад, та 30 млн. грн. - для великих, право розпоряджатися своїми землями, керувати школами та вийти з-під керівництва районної та обласної влади.» 

Галабала зазначила, що об’єднання громад - це ризикований процес, оскільки законодавство в цій сфері не є досконалим. І партія «ВОЛЯ» постійно роз’яснювала громадам ризики об’єднання, розробила типові статути для сіл, які можуть увійти в об’єднання, щоб захистити їх землю та майно і відстоювала виключно добровільний процес об’єднання. За її словами, було б добре мати в області 2-3 експериментальні громади, які на своєму прикладі показали б як має відбуватись процес об’єднання. «І такі громади в нас є. Це громади Старуні, Бурштина, Печеніжина, Лисця, Долини. Саме в цих громадах пройдено більшість етапів добровільного об’єднання, але без затвердженого Перспективного плану отримання нового статусу для цих громад неможливо. Фактично своїм рішенням «Свобода» знівелювала титанічні зусилля цих громад", - заявила політик. 

«Це вражає, коли політики на сесії обласної ради заявляють, що вони захищають інтереси громад, при цьому зовсім не розуміють суть реформи децентралізації, не провели жодної зустрічі з громадою, останні два місяці лише займалися маніпуляціями та вводили людей в оману. Я це можу пояснити лише одним - бажанням й далі ставити громади на коліна перед обласно та районною владою та сидіти на корупційних грошових потоках. Адже громади, які набувають статус об’єднаних, стають наче із «магдебурзьким правом» і районна та обласна влада більше не зможе ними потурати» - прокоментувала Ольга Галабала. 

Вона зазначила, що з 61 громади, які подали на затвердження Перспективного плану, фактично всі почали обговорення можливості об’єднання в своїх громадах. Затвердження Перспективного плану відкрило б дорогу до об’єднання лише кільком громадам області, які пройшли добровільні процедури об’єднання. Решту населених пунктів, де люди не хочуть об’єднувати не робили б цього, а спостерігали б за змінами в цих експерементальних громадах. І аж тоді приймали рішення - хочуть вони об’єднуватися чи ні. А в самому Перспективному плані можна було б постійно вносити зміни згідно побажання громад. 

«Хочу подивитись в очі свободівцям, коли в грудні-січні громади в інших областях України отримають гроші, повноваження і можливості, а Франківщина буде зубожіти. Хочу, щоб люди зараз зрозуміли і запам’ятали, хто залишив Івано-Франківську область пасти задніх і перетворює область з прогресивної та реформаторської на відсталу провінцію», - акцентує Галабала.

Любомир Стринаглюк пояснив, що не підтримуючи Перспективний план, «Свобода» хоче сконцентрувати всі фінансові потоки. 

«Називаючи процес об’єднання новою колективізацією, вони вводили людей в оману, спекулювали на тому, що люди звикли отримувати всі послуги в сільраді, заблокували можливості розвитку для села та відтермінували цю вкрай необхідну реформу щонайменше на рік» - зазначив Стринаглюк.

Нагадаємо, 21 липня сесія обласної ради мала прийняти Перспективний план об’єднання 61 громади Франківщини. Без погодженого Перспективного плану жодна громада не може об’єднатися. Нагадаємо, 21 липня сесія обласної ради мала прийняти Перспективний план об’єднання 61 громади Франківщини. Без погодженого Перспективного плану жодна громада не може об’єднатися.

Представники партії "ВОЛЯ" роз’яснювали переваги і недоліки децентралізації, розповідали про ризики, які можуть виникати під час втілення реформи, виступали за те, щоб дати шанс кільком експериментальним громадам, які виявили бажання та пройшли процедури добровільного об’єднання стати містами обласного значення згідно реформи децентралізації.

Поділитися новиною:
Поділитися