23 липня, 14:25

ВОЛЯ вимагає завершити очисні-довгобуд у Рожнятові. ВІДЕО

Активісти партії «ВОЛЯ» вимагають від Івано-Франківської облдержадміністрації виділити кошти на завершення будівництва очисних споруд у Рожнятові. Шостий рік нечистоти із селища забруднюють Чечву – притоку найчистішої ріки Європи Лімницю, на якій знаходиться водозабір міста Калуш.

«ВОЛЯ» разом з журналістами та громадськістю знову виїхали в екорейд. У Рожнятові вони побачили, що екологічні кошти вкотре витрачено неефективно. Не один рік селище міського типу не має куди скидати стоки: очисні споруди, на які виділили понад 4 млн. гривень з екологічного фонду Івано-Франківської області, зараз не працюють.

«Проблема, що гроші виділили, і не малі, – 4 млн. 62 тис. гривень; у цьому році передбачено ще 1 млн. гривень, натомість будівництво очисних споруд не завершене. Слід пояснити: якщо у теплу пору очисні не встигнуть запустити, то ще рік Рожнятів скидатиме неочищені стоки у ріку. Ми публічно заявляємо, що екологічні кошти в Івано-Франківській області використовують неефективно, більше того, - не досягнутий природоохоронний результат», - зазначає координатор обласної організації партії "ВОЛЯ" Михайло Якимчук.

Так, у Рожнятові побудоване саме приміщення для нових очисних споруд, також встановлено блоки для стоків, проте, аби запустити їх, потрібні гроші на обладнання очисних. Зрештою, час минає, довгобуд простоює, а вартість завершення будівництва з кожним роком росте.

«Для людей важливо, щоб ми нарешті закінчили це будівництво, чекаємо уже з 2009 року, думали за рік матимемо нові очисні, - нарікає начальник водного господарства у Рожнятові Ярослав Лутчин.– Приміщення, яким не користуються, починає уже руйнуватися».

Селищу сьогодні вкрай потрібні очисні споруди, тому що раніше нечистоти «гнали» за 7 км у сусідній Брошнів. З бюджету Рожнятева на це витрачали близько 50 тис. гривень щороку. 

«Оглядав очисні Брошнівського лісокомбінату, вони не можуть очищувати стоки, бо потребують реконструкції, — продовжує еколог-експерт Володимир Красноштанов. – Натомість з місцевого бюджету Рожнятова щороку витрачають кошти за нібито очищення стоків, які просто йдуть транзитом і скидаються у Сівку». 

 «Вимагаємо за кожен рік, від початку будівництва очисних, звіту від Івано-Франківської ОДА та відділу капітального будівництва за витрачені кошти на очисні споруди у Рожнятові. Також наполягаємо, щоб цього року будівництво було повністю завершене», - говорить Михайло Якимчук. 

Протягом останніх п’яти років з екологічного фонду області витрачено близько півмільярда гривень. Зараз більшість об’єктів на Прикарпатті, на які виділяли мільйони, – в недобудованому стані, а екологічний ефект не досягнуто. Це притому, що Івано-Франківський бюджет – третій в Україні за обсягом надходжень екологічного податку, попереду лише Дніпропетровська і Донецька області. Загалом зі 115 млн. гривень екологічного податку обласною радою у 2015р. спрямовано на природоохоронні заходи 46,8 млн. гривень. 

Нагадаємо, активісти партії «ВОЛЯ» перевірили стан очисних у Ворохті, Делятині, Солотвино, Товмачику та П’ядиках, тому вимагають від Івано-Франківської ОДА оприлюднити звіт про використання 414 млн. гривень екологічних коштів протягом 2011-2014рр.; скільки грошей виділили на очисні споруди області та чи досягнутий природоохоронний результат? 

Далі фінансувати екологічну програму до 2020 року без повного та прозорого звіту за попередні п’ять років та притягнення до кримінальної чи іншої відповідальності посадовців, які бездумно витрачали мільйони - неможливо.

Поділитися новиною:
Поділитися