24 липня, 15:33

Сергій Таран: Основними проблемам місцевих виборів можуть стати підкуп та популізм

В законі «Про місцеві вибори» на сьогодні існує  п’ять інтриг, які становлять для України чималі загрози. Крім того, ситуація ускладнюється війною на Сході. Про це заявив член Ради партії «Воля» Сергій Таран під час прес-конференції «Закон про місцеві вибори та децентралізація: нова якість політики?»

«В Україні зараз відбуваються два процеси: перший — децентралізація, другий — боротьба з сепаратизмом та фактично війна. Ці два процеси не поєднуються. Жодна з країни Європи, яка проводила децентралізацію та реформи, не робила цього в умовах війни. Але Україні доводиться це робити одночасно», - розповів Таран.

Він звернув увагу на те, що закон про місцеві вибори має свої плюси та мінуси. Серед позитивів – можливість громадян впливати на партійний список, пошук нових обличь. Але в цьому ховається і свій мінус, адже місцева партійна організація двічі подумає чи запрошувати до себе популярних людей, які створять конкуренцію. Крім того, закон стимулює не лише конкуренцію між різними політичними силами, а й між кандидатами однієї партії в округах. Фактично кандидат повинен перемогти не лише своїх опонентів, але й однопартійців в інших округах. Таким чином, кандидати будуть воювати на два фронти. На думку Сергія Тарана, закон також сприяє укрупненню партій. Нові політичні сили, які лише з’являються, матимуть менше шансів на перемогу.

Першою інтригою місцевих виборів стануть результати, які продемонструють політичні розстановки не лише на парламентських, а й майбутніх президентських виборах. Друга інтрига – скільки громадян підуть в політику. «Це цікаво на тлі реформи самоуправління, адже повноваження передаються на місця – громадянам, а вони насправді дуже мало цікавляться політикою. Третя інтрига – на скільки спрацюють дві найбільші загрози: перша – підкуп, а друга – популізм. Причому загроза популізму значно більша, ніж будь який авторитарний лідер», - наголосив політолог.

Четвертою інтригою закону про місцеві вибори стануть вибори мерів міст, які відбудуться в два тури. Це створить  абсолютно несподівані союзи після першого туру. І остання інтрига, на думку політолога, - це те, що конкуренція всередині партій стане не меншою, ніж ззовні. Це може призвести до виникнення великої кількості провокативної інформації та публічних дискусій навколо того, що раніше вважалось непублічним.

Згідно з прогнозами,  місцеві вибори 2015 року не матимуть дискусій, які раніше розколювали суспільство – вступ до ЄС чи Митний союз, в яку церкву ходити. Наразі  основними темами політики будуть питання ідентичності: дискутуватимуть переважно в питаннях боротьби з корупцією, реформування тощо.

Прес-служба партії «Воля»

Поділитися новиною:
Поділитися