28 липня, 16:51

«ВОЛЯ» домоглася, аби дороги у Надвірнянському районі відремонтували за новою технологією

Партія «ВОЛЯ» спільно з громадськістю домоглася, аби дороги у Надвірнянському районі були відремонтовані із застосуванням сучасної технології - ресайклінгу. Цю технологію Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області уже включила у технічні завдання тендеру. 

Тендер оголосять на початку серпня. 

Цього року з держбюджету та Фонду регіонального розвитку на дороги Надвірнянського району виділили 9 млн. гривень. А саме у м. Надвірна, на ремонт вул. Грушевського – 1,9 млн. гривень; на напрямки Надвірна – Бистриця – 1,8 млн. гривень; Лісна Тарновиця - Тлумач - 2 млн. гривень. Пріоритетним також є фінансування з Фонду регіонального розвитку ремонту доріг: Яблунів – Делятин - 1,8 млн. грн.; Солотвино – Старуня -1 млн. грн. Битків – Білозорино - 0,5 млн. грн.

«Ми наполягли на тому, щоб Служба автомобільних доріг подала у тендерній документації ремонт цих доріг методом ресайклінгу. Якщо б не втручання народного депутата Юрія Дерев’янка, САД зробила б дефектні акти і технічні завдання згідно з єдиним методом ремонту доріг, який зберігся «ще з радянських часів», - розповідає член Комісії з ремонту доріг у Надвірнянському районі та активіст «ВОЛІ» Володимир Монастирецький.

Проінспектувавши усі напрямки разом з громадськістю, експертами-дорожниками та представниками підрядних організацій, що ремонтують дороги, комісія визначила – вид робіт, кількість участків, їх площу. Згідно з цими даними кілька підприємств склали кошторис.

«Комісія переконалася, що дороги Надвірнянщини у жахливому стані. Виділених коштів недостатньо, тому на деяких відрізках доцільно провести ямковий ремонт, - продовжує Монастирецький. – У технічному завданні тендеру мають розділити, яку площу доріг зроблять методом ресайклінгу, а яку так званим ямковим ремонтом».

Також на деяких ділянках перед ремонтом доріг відведуть воду, прокопавши кювети. 

Метод ресайклінгу передбачає, що спеціальна техніка знімає верхній шар дорожнього покриття, потім змішує його з в’яжучими речовинами, такими як бітумна емульсія та цемент. Далі цим матеріалом «застеляють» дорогу, а зверху ще кладуть шар асфальтобетонного покриття.

Нагадаємо, партія «ВОЛЯ» також ініціювала громадський контроль за витратою 425 млн. гривень, виділення яких домоглися народні депутати від Прикарпаття на поточний ремонт доріг. 

Близько 100 млн. гривень буде виділено на ремонт доріг державного і місцевого значення з Фонду регіонального розвитку. З місцевих бюджетів на ремонт у якості співфінансування має піти ще 60 млн. грн. На поточний ремонт з Держбюджету у 2015 році уже додатково виділено 80 млн. грн. Тобто загалом, на дороги Прикарпаття має бути спрямовано близько 665 млн. грн.

Поділитися новиною:
Поділитися