4 серпня, 16:34

Активісти «ВОЛІ» наполягають рекультивувати третє хвостосховище на Калущині


Третє сховище розсолів у Калуському гірничопромисловому районі потрібно негайно рекультивувати. Розсоли звідти вже просочуються у річку Сівку. Це – першочергове завдання для вирішення екологічної ситуації регіону, переконаний член обласної Ради партії «ВОЛЯ» Михайло Якимчук.

Громадськість та робоча група екологічного комітету Верховної Ради під час виїзного засідання оглянули техногенно-небезпечні об’єкти у Калуші. А саме, Домбровський кар’єр, хвостосховища, полігон захоронення токсичних відходів. 

Домбровський кар’єр вони вважають найнебезпечнішим об’єктом. 

«Звісно, проблема руйнування Домбровського кар’єру є важливою, бо шкідливі речовини звідти можуть забруднити підземні води, у такому випадку Калуш залишиться без питної води. Проте, зараз питання номер один – хвостосховище № 3, під час дощів воно переповнюється і розсоли йдуть у Сівку, - зауважує Михайло Якимчук. 

Раніше, у Домбровському кар’єрі добували калійні солі. Корисні мінеральні речовини відпрацьовували, а відходи скидали неподалік у сховища. Сьогодні ці сховища затоплені розсолами і нагадують великі озера. 

«Третє хвостосховище необхідно негайно рекультивувати, інакше розсоли доведеться відкачувати у Домбровський кар’єр, - наполягає Якимчук. – А там існує небезпека прориву дамби і забруднення річки Сівки та Дністра – це призведе до міжнародної екологічної катастрофи, бо Дністер протікає через Україну до Молдови».

Ще одна проблема Калущини – захоронення токсичної речовини гексахлорбензолу і осмолів, які дуже небезпечні для здоров’я людей та довкілля.

Раніше, на їх вивезення з держбюджету виділили більше півмільярда гривень. Кошти витратили, а токсичні речовини залишилися у Калуші. 

«Замість небезпечних відходів вивозили землю та каміння, - продовжує політик. — Переконаний, що найперше треба було вирішити проблему із сховищами розсолів, а потім займатися утилізацією гексахлорбензолу, адже ця речовина не розчиняється у воді і тому, якщо надійно захоронена не становить шкоди для довкілля».

Нагадаємо, народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко ввійшов у ТСК з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг із збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі у 2011-2014 роках.
Поділитися новиною:
Поділитися