18 серпня, 16:41

Дерев’янко домігся повернення понад 4 тис. га земель НПП Гуцульщина у державну власність

Народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко домігся вилучення з публічної кадастрової карти України незаконно зареєстрованих як приватна власність десяти земельних ділянок в НПП «Гуцульщина». Землі площею понад 4 тис. га у Косівському районі на Прикарпатті повернули у державну власність​.

Про це повідомила прес-служба народного депутата. 

«Сьогодні, коли земельні ділянки, які значилися у кадастрі як приватні, вилучені, необхідно впорядкувати межі НПП «Гуцульщина» між Пістинню і Шешорами. Це потрібно зробити якнайшвидше, - наголосив Юрій Дерев'янко.

«Партія « ВОЛЯ» домагається, щоб доступ до всіх реєстрів України був відкритий, зокрема щодо земель», - продовжив Дерев'янко.

Напередодні народний депутат неодноразово зустрічався з громадами Пістині і Шешорів, також з обласною владою Франківщини та начальником управління земельних ресурсів області Володимиром Боднарчуком, де обговорювалась необхідність вилучення незаконно внесених в кадастр ділянок.

«Землі, які б мали бути частиною національного природного парку і бути під охороною держави, дивним чином у кадастрі були позначені як приватна власність, - продовжує політик. - На моє офіційне звернення Держкомзем писав, що допущена помилка, бо землі парку не можуть бути у приватній власності і помилку має виправити Управління земельних ресурсів Івано-Франківської області. Натомість обласне управління земресурсів казало, що це повинен виправити центральний Держкомзем».

Держкомзем офіційно визнавав помилку в кадастрах, проте майже рік не міг її виправити.

Досі незрозуміло, як відомості про понад 4 тис. га земель парку були внесені до публічної кадастрової карти з позначкою - приватна форма власності.

НПП«Гуцульщина» розпоряджався землями, хоча вони юридично не були ні у власності, ні в користування парку. 

Як пояснив начальник обласного Держкомзему Володимир Боднарчук, земельні ділянки, які наклалися на ліс, на Національний парк, кадастрові номери цих ділянок будуть вилучені, коли інститут земреустрою розробить технічну документацію. 

«Межі «Гуцульщини» не погоджені з межами населених пунктів. Дуже довго до державних мужів це доходило, - обурюється сільголова Пістині Тарас Бейсюк.Люди через це не могли отримати державних актів на свої ж землі, переписати спадщину. Також учасникам АТО ми не могли виділити земельні ділянки».

У 2014 році павоохоронні органи у відповідь на депутатський запит Юрія Дерев’янка підтвердили факт передачі керівництвом НПП «Гуцульщина» сотень гектарів земель лісового фонду у приватну власність. Згідно з чинним законодавством України ці землі не можуть бути у приватній власності.

За цим фактом відкрите кримінальне провадження та скасовано деякі акти виділення земельних ділянок. Керівництво національного парку досі не покаране.

Нагадаємо, згідно з Указом Президента України у 2002 році частина земель​ лісгоспів Косівщини мала увійти до Національного природного парку «Гуцульщина». Тоді межі сіл Пістині і Шешори та лісгоспів з якими межує парк, не були погоджені.

​Національний природний парк «Гуцульщина» охоплює площу понад 32 тис. га. Із цієї площі 7 606 га земель надані парку в постійне користування, а 24 665 га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. Протяжність парку 29 км​ на​ 20 км.

    
Поділитися новиною:
Поділитися