19 серпня, 13:59

Міжнародний гуцульський фестиваль може бути зірвано через недостатнє фінансування - Дерев’янко


Міжнародний гуцульський фестиваль у місті Надвірна, який заплановано провести 11-13 вересня у м. Надвірна, може бути зірвано через недостатнє фінансування та відсутність чіткої позиції обласної влади щодо проведення заходу.

Про це повідомив народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко під час зустрічі з головою Івано-Франківської ОДА Олегом Гончаруком.

«Сьогодні існує ризик зриву проведення Міжнародного гуцульського фестивалю через відсутність фінансування. Центр фестивалю - місто Надвірна можуть не підготувати до заходу належним чином» - зазначив Юрій Дерев’янко.

Враховуючи ситуацію в країні‚ організатори проведуть заходи не розважального, а просвітницького характеру. На фестиваль збереться близько півтори тисячі гуцулів зі всього світу. Саме тому, за словами Дерев’янка, необхідно підготувати місто до заходу, надати йому належний зовнішній вигляд, реставрувати пам’ятки архітектури.

На зустрічі також був присутній міський голова Надвірної Зиновій Андрійович. Він повідомив, що сума, яку планують виділити з обласного бюджету є недостатньою. 

«Попередньо, директор Департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Галина Карп повідомила нам, що на підготовку фестивалю з обласного бюджету виділиться 500-800 тис. грн. Цієї суми навіть на один об’єкт не вистачить, потрібно хоча б 1,5 – 2 млн. грн» - повідомив Андрійович.

В Надвірній потребують реставрації чотири об’єкти, серед яких районний будинок культури, музична та вечірня школи. Юрій Дерев’янко вимагає збільшити фінансування та виділити суму, необхідну для відновлення цих об’єктів.

«Цей фестиваль має велику історію і є гордістю Прикарпаття. Ми не можем нехтувати такими заходами, адже вони об’єднують українців зі всього світу і формують обличчя нашого краю» - додав Дерев’янко.

Голова ОДА Олег Гончарук зобов’язався максимально просприяти у фінансуванні підготовки до Гуцульського фестивалю і дати розпорядження Департаменту фінансів виділити більшу суму коштів.

Дерев'янко та міський голова Надвірної Зіновій Андрійович також наполягають на ремонті дороги на вул. Грушевського в Надвірній. Нардеп переконаний, що якісні дороги зроблять наш край більш привабливим для туристів, тому ремонт дороги є також важливим у підготовці до фестивалю. 

Міжнародний гуцульський фестиваль починаючи з 1991 року щорічно проходить у одному з міст Гуцульщини. Фолькльорно-етнографічний захід збирає тисячі українців зі всього світу. Надвірна - перше місто, в якому в 1991 році відбувся фестиваль.
Поділитися новиною:
Поділитися