25 серпня, 15:51

Дерев'янко просить віце-прем'єра сприяти утворенню об’єднаних громад Ворохти, Старих Богородчан та Верхня

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко звернувся до віце-прем'єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка з проханням передати функцію вирішувати питання про створення об'єднаних територіальних громад з обласних рад до Кабміну, та дати більше можливостей для об'єднання громадам.

Про це повідомили в прес-службі народного депутата. 

Дерев'янко зазначає, що під час процесу децентралізації влади та утворення нових територіальних громад на практиці виникають проблеми, які є перешкодою у реалізації права на формування спроможних громад.

Депутат наводить приклад, що територіальна громада селища Ворохта Яремчанської міської ради Івано-Франківської області виявила бажання створити громаду у складі селища Ворохта з центром у цьому селищі.

"Проте, селище Ворохта, будучи спроможною громадою, не може створити об'єднану громаду, оскільки віддалене від Яремче на відстані більше 30 км, розташоване в гірській місцевості, а також знаходиться на великій відстані від магістральної дороги та інших сільських рад, що на ній розташовані і що об'єднуються в одну громаду з Яремчанської міською радою, а з іншого боку обмежена гірським перевалом і населеним пунктом вже іншого району", - зазначає нардеп. Він переконаний, що створення двох територіальних громад - Ворохтянської та Яремчанської дасть поштовх для розвитку кожної з них.

Дерев'янко наголошує, що такі приклади не поодинокі, однак, це питання не врегульоване чинним законодавством. Тому депутат просить у Зубка:

- Передбачити в законодавстві те, що якщо в результаті об'єднання територіальних громад, залишилась одна громада, яка не включена до жодної об'єднаної громади, водночас за усіма показниками є спроможною та висловила бажання бути самостійною, вона може бути самостійною територіальною громадою та мати статус об'єднаної;

- Внести зміни до закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад", дозволивши кабміну погоджувати утворення громад, які пройшли всі етапи добровільного обєднання, у разі, якщо облрада не приймає щодо них відповідного рішення. 


В тому числі щодо створення: Верхнянської об'єднаної територіальної громади Калуського району, Старобогородчанської об'єднаної територіальної громади Богородчанського району, Ворохтянської територіальної громади Яремчанської міської ради Івано-Франкіської області.

Нагадаємо, раніше Юрій Дерев'янко заявляв, що об'єднання територіальних громад має бути виключно добровільним. За його словами, об'єднані громади отримають значні преференції, однак вони можуть зіткнутися з ризиками – невиконання державою своїх зобов’язань, зокрема, мова йде про власність та земельні питання.

       
Поділитися новиною:
Поділитися