7 вересня, 15:20

Люди «ВОЛІ» проведуть роз’яснювальні роботи серед населення по створенню ОСББ

В офісі партії пройшли збори обласних активістів «ВОЛІ», які прагнуть розібратися в процедурі створення ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирних Будинків). У мешканців багатоквартирних будинків залишилось менше року, щоб визначитися з тим, хто займатиметься їхніми комунальними питаннями.

Тема ОСББ, яка не раз зависала в повітрі, знову набула статусу гострої з прийняттям закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Згідно якого, до липня 2016 р. мешканці багатоповерхівок можуть визначитися з управителем свого дому. Якщо через пасивність жильців цього не трапиться, — міський виконавчий комітет призначить балансоутримувача будинку на свій розсуд.

«Більшість людей не розуміють, що таке ОСББ і навіщо його створювати. Природно, що доносити таку інформацію до населення мала б чинна влада, але цього не робиться. Відтак, через незнання, люди отримають призначеного владою «господарника», чесність якого не гарантуватиме ніхто. Сьогодні на комунальному ринку міста маємо монополіста — ЄРЦ. Багато жителів скаржаться, що не знають за що платять гроші, пригнічені не завжди якісним виконанням послуг. ОСББ зроблять якісну конкуренцію на цьому ринку. Крім того, у такій структурі чітко зрозуміло: на що пішли гроші жильців» — пояснює координатор Івано-Франківської міської організації партії «ВОЛЯ» Володимир Кушніренко.

Про всі нюанси роботи ОСББ, можливі проблеми і шляхи їх вирішення на зустрічі розповідав Геннадій Пономаренко — начальник відділу житлового господарства Департаменту комунального господарства транспорту і зв’язку, голова 4-ох існуючих ОСББ міста.

Щоб зняти інформаційний вакуум і пояснити всю процедуру створення і подальшої діяльності ОСББ люди «ВОЛІ» проводитимуть роз’яснювальні роботи по районних центрах.

«Ініціювати такі збори було першим кроком. Далі, великий шмат роботи — донесення інформації. Люди мають право знати і вибирати: хто обслуговуватиме їхній будинок, право на якісні послуги. У структурі ОСББ жильці, провівши збори, зможуть навіть самостійно визначати розмір кварплати, а голова об’єднання використовувати кошти за призначенням» — говорить  член обласної ради партії «ВОЛЯ» Михайло Якимчук.

Перед взяттям будинку на баланс ініціативна група ОСББ має провести його капітальне обстеження. Якщо мережі виявляться аварійними, жильці мають право вимагати від попереднього балансоутримувача залатати старі діри. Але є ризик, що багато колишніх обслуговуючих організацій попросту оголосять себе неплатоспроможними. Тому, щоб дамоклів меч не повис над старими будинками партійці «ВОЛІ» обіцяють ініціювати підтримку і в цьому: домогтися виділення бюджетних коштів, з яких частково покриватиметься капітальний ремонт старих будинків, перед передачею їх на баланс ОСББ.

Нагадаємо, «ВОЛЯ» не вперше проводить роз’яснювальні роботи серед населення. Попередньо ініціювали ряд лекцій й відкритих юридичних консультацій в офісі партії по оформленню  і нарахуванню субсидій.
Поділитися новиною:
Поділитися