10 вересня, 11:43

Влада вчергове хоче відмити кошти на Тлумацькому озері - Михайло Якимчук

Івано-Франківська обласна рада продовжує фінансувати за рахунок коштів екологічного фонду озеро в м. Тлумач. Попри мільйони виділені у минулих роках на очистку і благоустрій , у водоймі не можна купатися, більшість території довкола озера залишається не облаштованою для відпочинку городян. 

Активісти партії «ВОЛЯ», екологи і журналісти виїхали в інспекцію на Тлумацьке озеро. 

Місцеві жителі не на камеру нарікають, що на озеро витратили мільйони гривень, а довкола територія залишилася не облагороджена, місцями лише підсипали щебінь, щоб не було болота. А ще кажуть, раз витратили таку суму на очистку водойми, то хочуть мати змогу купатися. Натомість там стоїть таблиця «Купатися заборонено». 

«Ми побачили, що не все озеро почищене, вистелена бруківка лишень по дамбі. Але витрачені 6 млн. гривень, за ці гроші для громади можна було зробити набагато більше. Ми вважаємо, що тут завищена вартість робіт, кошти з цього об’єкту були вкрадені. Яким способом, нехай вияснять відповідні контролюючі органи», - наголосив координатор Івано-Франківської обласної організації партії «ВОЛЯ» Михайло Якимчук. 

Політик звертає увагу, що за екологічні кошти не можна купувати буйки, стелити бруківку, облаштовувати майданчики, на ці потреби мають виділяти гроші з місцевого бюджету. 

Натомість Івано-Франківська обласна рада продовжує фінансувати за рахунок коштів екологічного фонду благоустрій штучного озера, яке не є природоохоронним об’єктом. 

«Роботи практично завершені, плануємо докупити буйки, лодки і спорядження для рятувального посту. Виділені цього року 950 тис. гривень використали на облаштування набережної і волейбольної площадки, паркінгу, біотуалетів і будинок для сторожів, - розповідає заступник міського голови Тлумача Микола Гульванюк. – Озеро почистили згідно з проектно-кошторисної документації, якщо біля шлюзу знімали шар дна більше 2 м, то в іншій частині озера півметра. На очистку ложа ставка використали 4 млн. гривень. Тендерна документація уся є».

Попри негативну оцінку проекту благоустрій штучного озера в м. Тлумач ДП "Укрдержбудекспертиза", влада знову і знову виділяла кошти на цей об’єкт. 

Так, у 2013 році проект з облаштування озера під назвою «Роботи, пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою ставка в м. Тлумач Івано-Франківської області», не пройшов експертизи в обласному ДП "Укрдержбудекспертиза". 

За словами Якимчука, Івано-Франківською обласною радою і Тлумацькою районною радою у 2014 році було виділено кошти на фінансування ідентичного за змістом проекту: «Виконання робіт, пов’язаних з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойми в м. Тлумач». 

Того ж року з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища надійшло 4 млн. гривень. 

«Чи пройшов об’єкт експертизу – невідомо. Мільйони екологічних грошей на Тлумацьке озеро виділені без тендеру, а значить освоєні не раціонально та незаконно. Вищенаведеними фактами мали б зацікавитися прокуратура і СБУ — каже політик.

За словами Михайла Якимчука, Івано-Франківщина – друга область в Україні за обсягом отримання «екогрошей», попереду лише Дніпропетровська і раніше була Донецька область. Загалом зі 115 млн. гривень екологічного податку, 90% якого забезпечує Бурштинська ТЕС, обласною радою у цьому році спрямовано на природоохоронні заходи 46,8 млн. грн. Розподіл цих грошей залишається нераціональним і непрозорим.

Нагадаємо, активісти партії «ВОЛЯ» вимагають від Івано-Франківської ОДА оприлюднити звіт про використання 414 млн. гривень екологічних коштів протягом 2011-2014рр.; скільки грошей виділили на природоохороні заходи та чи досягнутий еклогічний результат? 

Далі фінансувати екологічну програму до 2020 року без повного та прозорого звіту за попередні п’ять років та притягнення до кримінальної чи іншої відповідальності посадовців, які бездумно витрачали мільйони - неможливо.

Поділитися новиною:
Поділитися