10 вересня, 12:14

Партія "ВОЛЯ" просить виділити кошти, щоб врятувати озера в Івано-Франківську

Активісти політичної партії «ВОЛЯ» в Івано-Франківську провели екологічний рейд на території міського парку культури на відпочинку ім..Шевченка. Висновки невтішні: малі паркові озера вмирають, сусіднє джерело уже кілька років не функціонує, а річка Млинівка, яка підтримує гідрологічний режим міського озера та впадає у річку Бистриця Солотвинська, перетворилася на потік нечистот.

У 2011 році Івано-Франківська міська рада прийняла рішення, яким передбачила більше 5 мільйона гривень на природоохоронні заходи на території міського парку. На жаль, заплановані кошти так і не були профінансовані. Тож джерело, яке дало початок парковим озерам і напувало міське озеро, пересохло. Рівень води паркових озер зменшився на півметра. А через проблеми із річкою Млинівка, міське озеро «впало» на 1,5 метри. А міська санепідемстанція кілька років поспіль забороняє мешканцям Івано-Франківську тут купатися через надвисокий рівень сірки у воді.

«Паркове джерело не функціонує. А це у свою чергу впливає і на рівень води в інших водоймах парку. Йде замулення і озер, вони заростають і перетворюються на болота. Ще трохи пасивності, і ми їх втратимо. На міському озері ситуація набагато складніша і критичніша. Тут забезпечується водопостачання не тільки з паркових озер, а й річки Млинівка. За кілька років міському озеру загрожує перетворення на відстійник, якою є зараз Млинівка. Причиною такого стану є халатне ставлення до своєї роботи організацій, які відповідають за екологічний стан і стан міських водойм», - коментує активіст партії «ВОЛЯ», ініціатор екологічного рейду Наталя Грицюк.

З вимогою почистити річку Млинівка зверталися неодноразово громадські організації та садове товариство «За мир», яке межує з міським озером. Проте Івано-Франківська міська рада так і не відреагувала на неодноразові прохання.

Координатор Івано-Франківської міської організації партії «ВОЛЯ» Володимир Кушніренко переконаний – потрібно негайно виявити причини негативної екологічної ситуації, вирішити питання відновлення гідрологічного режиму паркових озер і міського озера, а потім створити тут справжню європейське відпочинкову інфраструктуру.

«Ми закликаємо мешканців Івано-Франківська долучитися до толоки території з боку річки Млинівка та показати владі, що ця територія є для нас важливою. Міське озеро має величезний рекреаційний потенціал. Ми не маємо права його втратити. Розуміємо, що толока не вирішить проблему. Тому докладемо усіх зусиль, щоб у проекті бюджету Івано-Франківська на 2016 рік були передбачені кошти на відновлення наших озер і спільно з громадськістю проконтролюємо якість виконання цих робіт», - говорить координатор Івано-Франківської міської організації партії.

Поділитися новиною:
Поділитися