11 вересня, 12:23

Активісти "ВОЛІ" на річці Лімниця викрили місця незаконного видобутку гравію

Активісти «ВОЛІ» здійснили екологічний рейд берегами Лімниці та зафіксували несанкціонований вибір гравію.

«У Вістовій і Добровлянах ми зафіксували жахливу картину, де масово видобувається піщайно-гравійна суміш з річки Лімниця» – розповідає координатор Івано-Франківської обалсної організації партії «ВОЛЯ» Михайло Якимчук.
Учасники рейду зафіксували вибір графію і в селі Добровляни вздовж Лімниці.

«Згідно з положенням про ландшафтний заказник, річка Лімниця є воодоохорроною смугою вздовж берегів шириною 100 метірв. Тобто тут забороний будь-якйи вибір гравію, як з дна річки, так і з її берегів, - пояснює Якимчук. – Звідси вивезено вже десятки тисяч тон піщано-гравійної суміші, що завдає державі великих збитків. Також є велика ймовірність, що саме через видобуток гравію у людей нема у криницях води».

Про порушення законодавства і екологічні наслідки для Калущини попереджаєі еколог Володимир Красноштанов.

«Лімниця є ландшафтним заказником місцевого значення. У свій час розробили положення, яким захистили Лімницю – від витоку до впадіння в Дністер. Це було зроблено втой час, коли Лімниця рахувалася найчистішою рікою Європи. І це було дійсно так. На берегах не було розробки , не випасали худобу, не зберігали отрутохімікати, і звичайно не руйнували дно ріки – не вибирали шутр», - розпоідає Красноштанов.

Еколог закликає контролюючі органи, негайно припинити порушення природоохоронного законодавства.

«Дії тих,хто збагачується на гравії, наносять шкоду не лише берегам ріки, а й рибним запасам. Це є грубе порушення природоохоронного законодавства і воно повинно бути припинене. Тому щоми не можемо спостерігати, як на наших очах найчистіша ріка перетворюється на звичайний канал, який буде швидко текти і руйнувати береги. Не можна грабувати природу!», - підкреслює еколог.

Зафісувавши несанкіоновий забір гафію на Лімниці, активісти «ВОЛі» звернулися у правооохоронні органи. Слідча група Калуського РВ УМВС в області виїхала на місце і задокументувала порушення.

«Партія «ВОЛЯ» буде контролювати, щоб справу не спустилася на тормоза. Порушники природоохоронного законодавства повинні бути покарані», - резюмує Михайло Якимчук.

Поділитися новиною:
Поділитися