14 вересня, 10:19

«ВОЛЯ» долучилась до проведення Міжнародного гуцульського фестивалю в Надвірній


Активісти «ВОЛІ» долучились до проведення ХХІІ Міжнародного гуцульського фестивалю, який проходив цими вихідними в Надвірній. Вони допомогли підготувати місто до заходу – прикрасили центральну площу міста гуцульським орнаментом. Також, в рамках фестивалю волівці провели презентацію книжки Марії Влад «Барвінкові розтоки». За підтримки «ВОЛІ», фестиваль став справжнім мистецько-художнім дійством та зібрав сотні надвірнянців, гостей з інших областей та, навіть, з-за кордону.

Про це повідомила член Ради обласної організації партії «ВОЛЯ» Тетяна Пришляк.

Політик переконана, що такі національно-патріотичні заходи в не простий для країни час згуртовують українців та піднімають дух нації.

«Було багато розмов про те, чи варто проводити фестиваль в такий важкий для країни час. Але на думку організаторів,учасників та гостей фестивалю такі заходи вкрай потрібні. Гуцульська культура- самобутня, яскрава, колоритна, життєствердна. Це саме те, що необхідно українцям сьогодні. Потрібно піднімати дух нації і Гуцульський фестиваль став чудовою нагодою згуртувати українців» - розповіла Пришляк.

Волівці внесли свою лепту до підготовки міста до фестивалю. Нещодавно,вони разом з мешканцями Надвірної намалювали на бруківці головної площі міста гердан у кількадесят метрів. Саме на цій площі учасники фестивалю, майстри побутового мистецтва краю виставили свої роботи. За проханням організаторів заходу, активісти також розмалювали сходи стадіону - тепер там червоно-чорна вишиванка.

«Дуже приємно, що фестиваль проходить саме в Надвірній. Надзвичайно гарно підготували наше місто до свята – центральну площу прикрашає гуцульский орнамент – гердан. А захід прикрашають самі українці - у вишиванках та з посмішками на обличчях» - розповідає машканка Надвірної Оксана.

Більше того, за словами Тетяни Пришляк напередодні відкриття фестивалю активісти «ВОЛІ» ініціювали презентацію поетичної збірки Марії Влад «Барвінкові Розтоки». Поезії цієї письменниці не видавались близько 25 років. «ВОЛЯ» закупила 100 примірників збірки для районних та шкільних бібліотек Надвірнянщини.

Надвірнянці та гості фестивалю не приховували своїх приємних вражень від такого дійства. Вони наголосили, що Гуцульський фестиваль зумів поєднати все народне – пісню, фольклор, театр, малюнок.

«Фестиваль залишив багато позитивних вражень. Дуже приємно, що так багато людей, і молоді і похилого віку підтримують культуру нашого краю та розвивають її»- діляться гості заходу.

Нагадаємо, Міжнародний гуцульський фестиваль починаючи з 1991 року щорічно проходить у одному з міст Гуцульщини. Фолькльорно-етнографічний захід збирає тисячі українців зі всього світу. Раніше Надвірна приймала Гуцульський фестиваль у 1999 році. Цього року,в зв’язку з складною ситуацією в країні, за основу програм творчих та мистецьких колективів було вирішено взяти національно-патріотичну тематику. В рамках фестивалю відбулась науково-практична конференція, танцювальні та фольклорні конкурси, розмістились ярмарки з творіннями гуцульських майстрів.
Поділитися новиною:
Поділитися