29 вересня, 19:19

Ольга Галабала: "ВОЛЯ" прибере корупцію з тарифів та допоможе людям перезимувати

- Пані Ольго, які першочергові кроки зробить партія "ВОЛЯ", потрапивши в Івано-Франківську обласну раду?

Один з наших першочергових кроків – допомогти людям перезимувати. Кожна прикарпатська родина думає зараз про те, як опалити свій будинок, як платити менше за комунальні послуги, що робити з високими тарифами.

"ВОЛЯ" займає категоричну позицію на рівні Парламенту, яка полягає в тому, що мають бути знижені тарифи на газ. Народні депутати «ВОЛІ» Юрій Дерев’янко та Ірина Суслова, розпочали «законодавчий бойкот» та відмовилися голосувати за будь-які закони крім соціальних, антикорупційних та оборонних, поки не буде прийнято рішення про зниження тарифів. 

Щоб зрозуміти як це зробити, потрібно проаналізувати структуру самого тарифу на газ. Структура тарифу по-простому, це те, з чого складається ціна. Наприклад, коли ви купуєте сірники, то їхня вартість складається з вартості самої сировини (дерева та сірки), заробітньої плати людей, які працювали на виробництві, енергоносіїв, вартості довезення сірника до магазину, зарплати продавця. 

Так от, нам розповідають, що вартість газу - 7 188 грн. за тис. м3. Але в структурі самого тарифу ми бачимо, що 3 451,8 грн. - це дохід апарату НАК «Нафтогаз». Тобто кожна людина половину грошей, які вона платить за газ віддає на те, щоб чиновник їздив на меседесі та отримував зарплату в кілька десятків тисяч гривень! 

Ми однозначно вимагаємо прибрати, зменшити цю корупційну складову, ми вимагаємо, щоб український газ йшов на потреби населення, тому, що український газ є в рази дешевший.

- Але всі ці речі, про які ви говорите вирішуються на рівні Кабінету Міністрів чи Верховної ради, а ми зараз маємо місцеві вибори?  

Це дійсно цікаво, що всі політичні сили кажуть лише про загальнонаціональні речі, знаючи що на це неможливо вплинути з місцевого рівня. І навіть більше, я вважаю, що людям навмисне не говориться про те, як можна тарифи знизити на місцевому рівні, яка тут існує корупція, бо знають, що ніхто цю корупцію не хоче припиняти. 

«ВОЛЯ» чітко заявляє, що ми відкриємо детальний кошторис формування тарифів на воду та тепло тіа всі інші тарифи, які формуються саме на місцевому рівні. 

Дійсно, на місцевому рівні ми не можемо вплинути на вартість газу. Але подивіться з чого складається сам тариф. Заробітня плата працівників, витрати, амортицазія - все це складає від 30 до 55% самого тарифу і формується саме на місцевому рівні. Це є та частина складової тарифу, яка може містити корупційні складові. Адже нам добре відомі випадки, коли місцеві водоканали списують 100 тисяч грн. на «купівлю паперу», коли насправді ніхто нічого не купує, а проганяє гроші через фіктивні «фірми-прокладки», а гроші кладуться в кишеню місцевого чиновника. Коли фіктивно оформляють людей з високими зарплатами, а насправді ніхто не працює. Гроші знову ж таки - йдуть в кишень чиновника. Але ж за це платить кожна людина! Бо це закладено в структурі тарифу! 

Ще більша проблема з теплопостачанням. 30-40% наших труб та тепломереж є зношені. В самому тарифі закладені і кошти на амортизацію (7-10%), тобто кошти з яких постійно мали б пітримуватися в належному стані мережі, але ж і кожна людина платить  30-40% в повітря. Платить за те тепло, яке просто не доходить до її помешкання через такий стан труб. І цю комунальну катастрофу ніхто не хоче починати вирішувати. Команда «ВОЛІ» готова до непростих задач, до відповідальності. На нашу думку, головне мати бажаня це міняти, відкрити всю інформацію людям, залучити кращих фахівців, перестити красти і зловживати та почати вирішувати проблеми. 

- На скільки можуть бути знижені тарифи для населення після здійснення цих кроків?

Приблизно на 10-15% тільки за рахунок дій місцевої влади ці тарифи можуть бути зниженими.

- А що все-таки робити людям, як навіть якщо тарифи будуть знижені, не мають змоги зараз платити? 

Коли мені задають такі питання, в мене перед очима стоїть чоловік з Галича, який зупинився поспілкуватися проїжджаючи на своєму велосипеді. Він запитав чи можу я йому відповісти на одне питання. І запитав «В мене пенсія 980 грн., в мене хвора лежача мама, за догляд за мамою я отримую 15 грн. в місяць від держави. Що мені робити - повіситися чи йти красти?». І я дійсно не мала що йому відповісти. Команда «ВОЛІ» знає, які кроки потрібно зробити. Але навіть активним людями важко достукастися до можновладців. Їх кабінети закриті для простих людей, вони не живуть проблемами простих людей, в них зовсім інше мислення. 

Для того, щоб допомогти людям в скрутний час, «ВОЛЯ» ініціює в районних та міських радах створення на рівні міст та районів  Єдиних центрів по тарифах і енергозбереженню. 

Працюватимуть такі центри за принципом «єдиного вікна», там сидітимуть службовці, головне завдання яких буде допомогти людині вирішити проблему з тарифами, газом, електрикою. 

Тисячам людей присилають невірні рахунки за газ та світло, людям бракує інформації та знань, як взяти участь у державній програмі з відшкодування коштів за встановлення котлів чи заміну вікон. Бракує елементарної інформації про те, як можна заощаджувати. 

Сотні родин не отримують субсидії, хоча звернулися з заявами і мають право їх отримати. На Прикарпатті ця ситуація катастрофічна - область займає передостаннє місце по кількості виданих субсидій тим людям, які звернулися: лише 15-20% від них отримують субсидію. А причина проста - чиновники просто не можуть справити зі стосами документів, які стоять в їх кабінетах.  Багато людей просто бояться звертатися, бо чиновник може їх в чергове обдурити.

Єдині центри по тарифах надаватимуть людям таку допомогу: 
надання субсидій усім, хто має право їх отримати. Допомагаючи людям оформити документи та швидко організовуючи роботу для того, щоб люди субсидію отримали; 
допомога в отриманні від держави 10 тис. грн. для утеплення будинків та встановлення пластикових вікон - 30% енерговтрат припиняються тоді, коли міняються вікна; 
допомога в отриманні від держави відшкодування за заміну котлів з газових на твердопаливні; 
встановлення двохфазних електролічильників за співфінансування місцевої влади; 
консультації з ощадливості та правильної організації побуту, що дозволяє економити до 40% за комунальні послуги

- Зараз влада заохочує людей створювати ОСББ, але часто при цьому люди отримують напівзруйновані будинки з купою дороговартісних комунальних проблем. Чи буде "ВОЛЯ" якось допомагати громадянам в цьому питання?

Це також критично важливе питання для місцевої влади.  

Зі вступом в дію закону про управління житловими будинками, до 1 липня 2016 року всі будинки або мають самостійно визначитися з управителями чи створити ОСББ, або місцева влада призначить їм новий кишеньковий ЖЕК. Задача «ВОЛІ» - допомогти людям стати власниками своїх будинків, але не скинути на їх плечі будинок, в якого тече дах і зовсім зношені труби. Команда «ВОЛІ» впровадить в місцевих радах спеціальні програми, за якими будинки, що передаються в управління мешканцями будуть ремонтуватися. Ринок ЖЕКів буде повністю демонополізовано. Люди зможуть самостійно обирати, хто їм надаватиме послуги, а вільна конкуренція знизить на них ціни. 

"ВОЛЯ" виступає за руйнування монополії комунальних підприємств і ЖЕКів. Ми мусимо зробити звітність всіх комунальних підприємств прозорою.

- Люди часто скаржаться на погану якість комунальних послуг, незважаючи на їх високі ціни. Партія "ВОЛЯ" буде звертати на це увагу?

В нас зараз дуже багато скарг від людей на те, що, наприклад, колись чайник кипів 5 хвилин, в тепер кипить 10 хвилин. Вся справа в якості газу. Його розбавляють.

Згідно наказу Мінпаливенерго, газ, що постачається має мати мімімум 7 600 кілокалорій. У випадку надання гіршої послуги, облгази повинні повернути гроші населенню. Але проблема в тому, що облгази постачають газ, мають контролювати якість газу і вони ж мають знижувати ціну на газ, якщо він поганої якості. Виходить сам себе контролюю, сам себе караю. І це повна утопія. 

«ВОЛЯ» ініціює створення на рівні області незалежної лабораторії з перевірки якості газу. Лабораторія перевірятиме якість газу, який подається на ГРС (газових-розподільчих станціях) та вибірково в будинках. В кожному районному центрі є 4-6 таких ГРС.  

Погана ситуація і з електрикою. В людей в пікові години напруга може падати до 160 вольт. Причина в зношеності електромереж, трансформаторів та підстанцій. Окрім згорання побутових електричних приборів такі перепади призводить до того, що люди використовують та оплачують більшу кількість електричної енергії. Але ж Прикарпаттяобленерго - приватна компанія, якій ми платимо ринкову ціну і яка б мала за ці кошти підтримувати в належному стані мережу.

«ВОЛЯ» ініціює звернення обласної ради до Прикарпаттяобленерго з вимогою розробити та представити план капітального ремонту елетромереж, трансформаторів та підстанцій на 2015-2020 роки.  

Бо поки що ні щодо якості газу, ні щодо екості мереж питання ніхто не ставить і все це замовчується. 

Третє, що потрібно робити на рівні кожного району та міста - це формування команди фахівців для проведення енергоаудиту будинків, комунальних установ, виявлення найкращих методів для усунення тепловтрат. 

На Прикарпатті видобувається газ і нафта, чи може це також сприяти зниженню тарифів для населення?

Сьогодні всі податки та рентна плата з нафти та газу на 100% йдуть до державного бюджету. А громади не отримують нічого! Крім розбитих доріг і зіпсованої екології. 

«ВОЛЯ» ініціює в Парламенті законопроект, згідно якого частина рентних платежів від видобутку нафти та газу буде залишатися в місцевих бюджетах. 5% буде спрямовуватися в бюджет області, 3,5% - в бюджет району, 1,5% - безпосередньо в бюджет громади, на території якої знаходиться родовище. Відповідно, з цих коштів місцеві органи влади зможуть фінансувати програми по компенсації жителям області частини витрат на оплату газу, електрики чи для розвитку громад. 
 
Подібна законодавча ініціатива вже була реалізована народним депутатом України, членом партії «ВОЛЯ» Юрієм Дерев’янко у 2013 році. Тоді він вніс і домігся прийняття змін до бюджету України, за якими частина коштів від видобутку сланцевого газу залишалася місцевим громадам.

Так, Прикарпаття – це одна з областей, де видобувається газ, де видобувається нафта, але на жаль, ні цим газом, ні цією нафтою люди не можуть тут користуватися. Більше того – ви знаєте, що будь-який прихід інвестора, наприклад на Богородчанське нафтогазове родовище, на Долинське, Надвірнянське нафтогазові родовища блокується свідомо "Укранфтою", "Богородчанинафтогазом" та іншими структурами. 

Сім років тому скандинави цікавилися Богородчанським родовищем, планували добути тут до 50 млн. барелів нафти. Але зустріли протидію з боку «Богородчанинафтогаза» – підрозділу «Укрнафти» (яка належить частково державі та Ігорю Коломойському). І відмовилися від інвестицій. 

"ВОЛЯ" зробить ринок газу і нафти на Прикарпатті абсолютно відкритим для інвесторів. 

- Але це все речі, які потрібно швидко робити, чи є у вас бачення як зробити Прикарпаття енергоефективним? 

За оцінками експертів, Івано-Франківська область має достатньо потужностей, щоб забезпечувати до 30% енергетичних потреб за рахунок відновлювальних джерел енергетики. Це: вітрова енергетика, переборка біомаси, сонячна енергетика. 
 
Партія «ВОЛЯ» не розглядає можливостей розвитку альтернативних джерел за рахунок гідроелектростанцій на ріках Прикарпаття та за рахунок видобування сланцевого газу. Адже ми в першу чергу маємо зберегти воду та екологію. З розвитком світових тенденцій чиста вода скоро буде дорожча за нафту. Ті методи, які нищать нашу екологію є неприйнятними для розвитку області. 

Вже навесні, як переживемо зиму, почнемо робити перші кроки для енергоефективного Прикарпаття: 

- Замінити газові та вугільні котли на котли на біогазі в бюджетних установах (школи, клуби, лікарні, інші установи)

- Встановити сонячні колектори для підігріву води в бюджетних установах та запровадити обласну програму заміни котлів для приватних будинків. Згідно програми людям компенсовуватиметься частина затрат

- Розвиток та залучення інвестицій в біопаливний сектор 
Біопаливний сектор стане однією з точок економічного росту Прикарпаття, оскільки тут є все необхідне для виробництва та використання поновлюваних джерел енергії. Від вирощування енергетичних культур і енергії вітру –  до утилізації відходів сільського та лісового господарства для вироблення теплової та електричної енергії. 

- Партія "ВОЛЯ" розробила План розвитку Прикарпаття. Які його основні ідеї та засади?

Ми пропонуємо затвердити обласну програму партії "ВОЛЯ", з якою ми йдемо на місцеві вибори. Це План розвитку Прикарпаття, який складається із першочергових кроків для зламу системи. Це зупинення кадрового реваншу регіоналів і корупціонерів. Це зміна підходів до витрачання обласних коштів і перевірка їх витрачання. Це заборона вивозу в необробленому вигляді лісу. Це повний аудит землі, майна і податків, які сплачуються на території області. Це створення нового кадрового резерву і проведення відкритих конкурсів для Прикарпаття.

Ми пропонуємо затвердити зараз нашим головним обов’язком як команди – допомогти людям перезимувати і здійснити всі ті кроки, які я перелічила, для того, щоб знизити тарифи і навести лад в житлово-комунальній сфері. Ми пропонуємо затвердити наші кроки, які нам дадуть можливість будувати дороги. Ми плануємо визначити нашим пріоритетом відкриття Румунського переходу для того, щоб наша область могла бути прикордонною. Ми пропонуємо затвердити три напрямки економічного розвитку Прикарпаття, над якими ми будемо працювати: це туризм, зокрема медичний туризм; це екологічно чиста їжа і сільськогосподарська продукція; це високотехнологічне виробництво, розвиток індустріальних парків.

Ми пропонуємо усвідомити, що нашим пріоритетом є Людина. І завдання команди партії "ВОЛЯ" – це мати комфортне середовище для життя людини і інвестувати в розвиток цих людей. Для цього ми пропонуємо затвердити наші підходи в галузі реформування освіти на місцевому рівні, затвердити ті кроки, як ми пропонуємо зробити для зміни медицини на рівні області.

Ми пропонуємо визначити пріоритетом комфорт і розвиток зелених та відпочинкових зон в наших містах і позбавлення нас оцих "кам’яних лісів", які зараз незаконно виросли фактично в кожному місті.

Ми плануємо затвердити програму перетворення наших Будинків культури, які зараз занепали, в Центри розвитку особистості. Партія "ВОЛЯ" чітко говорить, що культура не має бути на останньому місці. Якщо ми хочемо мати морально здорових людей, дітей, ми маємо дбати про культуру.

Ми пропонуємо затвердити програму збереження екології на Прикарпатті, як один з пріоритетів, а також особливу увагу у своїй програмі ми приділили особливостям розвитку гірських регіонів.

Кожен з цих кроків описаний в нашій програмі, з якою можуть ознайомитися Прикарпатці. Бо для того, щоб розповісти про кожен напрямок, потрібно не одне, а з десяток інтерв’ю. 
 
Якщо підсумувати, для чого партія "ВОЛЯ" йде у владу?

Ми, люди "ВОЛІ", говоримо, що ми йдемо у владу для того, щоб відати цю владу громадам. Ми абсолютно чітко кажемо, що на рівні кожного міста, кожного району наша робота буде прозорою, бюджети будуть прозорими. Буде проведена якнайшвидше інвентаризація майна, створений відкритий реєстр майна громади, для того, щоб люди відчули себе повноправними господарями на цій землі.

Для нас це - не просто красиві слова, а реальний покроковий план дій, які ми, люди "ВОЛІ" плануємо здійснювати в обласній раді. І повірте, вже на першій сесії обласної ради, ми будемо голосувати за наші проекти рішень, які мі вже підготували, ми не будемо відтягувати. Адже ми маємо ВОЛЮ це зробити!
Поділитися новиною:
Поділитися