7 жовтня, 13:34

Учасникам АТО можна надавати земельні ділянки поза межами населених пунктів - «ВОЛЯ»


Активісти «ВОЛІ» виступають за передачу землі поза межами населених пунктів у власність громад та за відкритий земельний реєстр. Ці землі, зокрема, можуть бути передані учасникам АТО.



Про це повідомив член партії «ВОЛЯ» та виконавчий директор регіонального відділення Асоціації сільських і селищних рад Юрій Івасюк під час зустрічі Асоціації сільських і селищних рад на Долинщині.



Політик зазначив, що учасникам АТО часто відмовляють у наданні земельних ділянок. - «Тому ми виступаємо за повернення земель поза населеними пунктами у власність громади та відкритий земельний реєстр в Україні, - зазначає Івасюк. – Першочергове завдання влади - забезпечити вояків АТО землями, придатними під індивідуальне будівництво, організувати проведення комунікацій».



Згідно з законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», кожен учасник АТО має право на отримання безоплатної земельної ділянки. За інформацією Держкомзему в Івано-Франківській області, в органи місцевого самоврядування надійшло 2 164 звернення від учасників АТО на отримання земельних ділянок, у власність військовослужбовцям надано всього 70 ділянок.



«Найчастіше вояки АТО скаржаться, що деякі сільські голови з тої чи іншої причини не хочуть приймати заяву щодо виділення земельної ділянки, буває, що заяви довго не виносяться на розгляд сесії сільради», - розповідає заступник голови обласної організації ветеранів АТО Андрій Долик.



У свою чергу сільські голови Долинського району звернулися до регіонального відділення Асоціації сільських і селищних рад з пропозицією передати меліоровані землі на баланс громади. Вони переконані, що старі меліоративні системи, збудовані у 70-х роках не виконують своїх функцій, а вільні землі можна б було передати учасникам АТО. 



Юрій Івасюк також зазначив, що у кожному районі області є організації, які б могли здешевити виготовлення проектно-кошторисної документації на земельні ділянки для військовослужбовців. 

«Багато бійців АТО саме з сільської місцевості, тому ми плануємо подібні зустрічі із юристами, сільголовами та нашими вояками провести в інших районах області, - додав Івасюк. – Хочемо також організувати для учасників АТО день безкоштовної юридичної консультації власне щодо земельних питань».



Нагадаємо, активісти «ВОЛІ» виступають за відкритий реєстр земель в Україні та передачу земель поза межами населених пунктів у розпорядження громад. 



Зокрема, народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко розробив законопроект №1159, який передбачав передачу прав розпорядження державними землями — близько 10 млн. га — від Держземагентства до місцевих громад. Документ таки не винесли на голосування.

Також нардеп пропонував встановити мараторій на дерибан землі, виступивши за заборону здійснювати відчуження земельних ділянок державної чи комунальної форми власності за межами населених пунктів, передачу в користування, оренду або суборенду строком понад три роки.

 
Поділитися новиною:
Поділитися