12 жовтня, 11:49

Дерев'янко просить КМУ забезпечити контроль якості газу

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко звернувся із запитом до Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, в якому вимагає забезпечити контроль якості газу, який постачається українцям.

Про це повідомила прес-служба народного депутата.

"Враховуючи суспільну напругу, що виникла внаслідок підвищення тарифів на споживання природного газу, гостро постало питання якості газу, що постачається для потреб населення", - заявив Дерев'янко.

Депутат зазначає, що майже 30 років українці живуть за стандартами, де абсолютно не враховуються сучасні технології видобутку та очистки газу. 

Дерев'янко підкреслив, що населенню пропонується низькокалорійний газ, який вимагає додаткових обсягів споживання. Так, за вітчизняними нормами, теплота згорання природного газу має бути як мінімум 7600 ккал/м3 (31,8 МДж), що менше за мінімальні вимоги до якісних показників газу в Європі, не говорячи вже про максимальні, що сягають до 50 МДж. Загалом європейці отримують газ із середньою калорійністю 40 МДж, що на 30% вище, ніж наші норми.

"Таким чином, якісні показники горіння природного газу для потреб населення в Україні є меншими за мінімальні вимоги до аналогічного товару в країнах Європи", - обурився парламентар.

"Населення країни платить за ринковими європейськими цінами за низькоякісний продукт з домішками, який абсолютно не відповідає стандартам якості в Європі", - зазначив Дерев’янко

"Якщо якісні характеристики газу довести до європейських, обсяг споживання може скоротитись на 20-30%, тобто близько на 3 млрд куб. м", - впевнений депутат. 

Він зазначив, що якщо з українців «стягують» європейську ринкову ціну за природний газ, то вони мають право вимагати, щоб товар відповідав європейським стандартам якості.

Дерев'янко вважає, що першочерговим завданням Уряду є підвищення мінімальної норми калорійності газу з 7600 ккал/м3 до 9600 ккал/м3, розробка нових стандартів та норм постачання газу, враховуючи сучасні технології видобутку та очистки газу, приведення постачання газу до європейських стандартів.

Дерев'янко просить Яценюка вжити заходів щодо розробки нових стандартів та норм постачання газу, враховуючи сучасні технології видобутку та очистки, з метою підвищення мінімальної норми калорійності газу у відповідності до європейських стандартів.

Також депутат вимагає від Уряду забезпечити постійний контроль якісних та інших фізико-хімічних показників газу, який постачається для населення та внести, у разі потреби, зміни до законодавства з порушених у звернені питань.

Нагадаємо, раніше Дерев'янко заявив, що облгази, 70% яких належать олігарху Дмитру Фірташу, постачають дуже неякісний газ. Депутати від "ВОЛІ" в парламенті зареєстровано законопроект, який встановлює необхідність постачання газу вищої якості, калорійність якого має бути не менше 9000 кілокалорій однієї тисячі кубометрів газу.
Поділитися новиною:
Поділитися