13 жовтня, 10:26

Люди «ВОЛІ» розповіли, як знизити тариф на газ

Прибрати корупційну складову з тарифу на загальнонаціональному рівні та контролювати якість газу – на місцевому. Такі першочергові кроки ставлять перед собою активісти партії «ВОЛЯ», щоб суттєво знизити тариф на газопостачання.

Про це на прес-конференції розповіли члени Ради партії «ВОЛЯ» - народний депутат Юрій Дерев’янко та перший номер у списку до обласної ради Ольга Галабала.

«Люди дуже добре розуміють, що погіршилася якість газу. Так само тариф, за яким ми сьогодні платимо, є ненормальним.
 На виборах 25 жовтня люди, незалежно за кого вони будуть голосувати, повинні вимагати від усіх політичних сил знизити вартість газу для населення», - повідомила Ольга Галабала.

Тариф на газ на загальнонаціональному рівнія, за даними НКРЄ, складається на 10,4% з транспортування, 34,5% - це податки, 48% - це дохід апарату НАК «Нафтогаз України».

«Тобто з кожної тисячі гривень, яку платить людина за газ, 480 гривень людина платить напряму НАК «Нафтогаз України, - пояснила Галабала. - Сам НАК «Нафтогаз, не видобуває газ, не транспортує, не продає газ. Це просто легалізоване викачування з людей грошей. До прикладу у 2014 році лише на закупівлю нових автівок «Нафтогазу» було витрачено 41,64 млн. гривень».

На переконання партійців «ВОЛІ» у структурі тарифу закладена корупційна схема, яку потрібно прибрати на загальнонаціональному рівні, а на місцях - контролювати якість газу.

Народний депутат Юрій Дерев’янко відзначив, що «ВОЛЯ» пропонує законодавчі ініціативи, які дозволять зменшити тариф на газ.

«Народні депутати від «ВОЛІ» підтримували законопроект, який стосується зменшення рентних платежів на видобуток газу. Цей законопроект, який був проголосований у першому читанні, дає можливість знизити тариф десь до 1,3 тисячі гривень за тисячу метрів кубічних, - пояснив нардеп. - Так само ми, політична партія «ВОЛЯ» вимагаємо, щоб був ухвалений законопроект, який стосується того, що всі 100% газу власного видобутку ішли на потреби населення. Ми чудово розуміємо, що собівартість українського газу становить 1590 гривень, в той самий час, як собівартість імпортного газу становить близько 5600 гривень, а ціна, за якою населення отримує газ становить 7200 гривень».

Наразі, пояснив народний депутат 100% рентних платежів йде в державний бюджет. Депутати від «ВОЛІ» зареєстрували законопроект, за яким 5% має залишатися в області, де видобувається нафта і газ; 3,5% - в районі, 1,5% - в населеному пункті, де здійснюється видобуток.

Крім того, за словами Юрія Дерев’янка, газ, який подається населенню, не відповідає характеристикам європейським країн.

Так, норма ДСТУ становить 7 600 кілокалорій, в Європі жителі отримують газ середньої калорійності 9550 кілокалорій. Тому «ВОЛЯ» пропонує на законодавчому рівні встановити норму 9000 кілокалорій.

На рівні області партія «ВОЛЯ» ініціює створення незалежної лабораторії з перевірки якості газу. Лабораторія перевірятиме якість газу, який подається на ГРС (газово-розподільчі станції) та вибірково в будинках. Також необхідно забезпечити очищення газу на місці видобутку за допомогою спеціальних установок та контролювати, щоб газ закачувався під відповідним атмосферним тиском.

«Це дасть можливість зекономити ще 200-300 гривень. Тож, якщо усунути корупційну складову з тарифу на загальнонаціональному рівні та контролювати якість газу на місцях, ми зекономимо на тисячі гривень як мінімум 700», - підрахувала Ольга Галабала.

Вона також зауважила, що юридичні особи, в тому числі школи і дитсадки платять не лише за використаний газ, а й за його втрати. Тому «ВОЛЯ» вимагатиме прибрати цю корупційну норму з законодавства.

«Люди витягують останні копійки зі своїх кишень і вони повинні чітко розуміти: за що вони платять, чому вони платять і де заховані корупційні складові», - пояснила Галабала.

Також «ВОЛЯ» ініціюватиме на місцевому рівні створення Єдиних центрів по тарифах і енергозбереженню.
Ці центри працюватимуть, як єдине вікно, та надаватимуть людям допомогу з надання субсидій та отриманні кредитів на енергозберігаючі технології. Крім того, в єдиних центрах консультуватимуть прикарпатців щодо ощадливості та правильної організації побуту, що дозволяє економити до 40% за комунальні послуги

«Питання заощадження газу – це принципове питання і ми будемо цим відразу займатися, як наша принципова сильна команда прийде до обласної ради», - підсумував Юрій Дерев’янко.

Поділитися новиною:
Поділитися