20 жовтня, 13:50

На Франківщині збирають підписи до ГПУ щодо неякісного газу. ВІДЕО

Партії «ВОЛЯ» ініціювала збір підписів до Генеральної прокуратури щодо перевірки якості газу на Прикарпатті.

Одними з перших під зверненням до генпрокуратури підписалися мешканці села Гаврилівка Надвірнянського району. У цьому селі фактично всі будинки газифіковані, однак на якість газу селяни нарікають.


«У мене кухня 6 на 8 квадратів, то конвектор не може натопити, я мушу дровами палити. У приміщенні температура тримається на рівні 9-10 градусів», - розповідає місцевий мешканець Василь Шміголь.

«Газ слабо горить. У нас нагоріло за той місяць 100 кубів, а як буде зима, то не знаю скільки. Це при тому, що ми користувалися лише газовою плиткою. І стараємося економити», - нарікає мешканка Гаврилівки Марія Ільків.

За словами Ольги Галабали, народний депутат від «ВОЛІ» Юрій Дерев’янко місяць тому звернувся до ПАТ «Івано-Франіквськгаз» з депутатським запитом перевірити якість газу.
«Облгаз відмовився категорично. Оскільки реакції не було, ми ініціювали збір підписів від кожного села під зверненням до Генеральної прокуратури з проханням перевірити якість газу в кожному населеному пункті», - пояснила Галабала.

Люди змушені споживати низькокалорійний газ і платити не за блакитне паливо, а за газово-повітряну суміш з різними шкідливими домішками, яка не має необхідної енергетичної цінності. 

«Якщо раніше можна було закип’ятити воду за 5-7 хв., то зараз це вимагає 10-15 хв. Газ горить червоним та жовтим полум’ям, а не блакитним. Це може свідчити про те, що газ розбавляють сторонніми речовинами. При цьому Україна купує газ у Європи, а ми сплачуємо фактичні європейські ринкові ціни за газ, який не відповідає жодним стандартам якості», - говорить перший номер до обласної ради від «ВОЛІ».

Так, встановлена українськими стандартами нижня гранична теплота згоряння природного газу не менше 7600 ккал є меншою за мінімальні вимоги до якісних показників газу в Європі. При цьому українські споживачі споживають газ, калорійність якого нижче 7600 ккал.

«Надання газопостачальними, газорозподільними підприємствами та органами державної влади недостовірної інформації та приховування справжніх показників якості газу, що постачається для населення; постачання газу, показники калорійності якого нижче передбаченого нормативами мінімуму; а також встановлення необґрунтованого та завищеного тарифу за постачання неякісного газу для населення, можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення посадовими особами газопостачальних, газорозподільних підприємств та органів державної влади», - йдеться у зверненні, ініційованому партійцями «ВОЛІ».

Заявники просять генпрокуратуру провести перевірку щодо порушень прав споживачів послуг з газопостачання, розпочати досудове розслідування та притягнути винних до відповідальності.

Поділитися новиною:
Поділитися