23 жовтня, 16:30

Прокуратура порушила кримінальну справу щодо неякісного газу. Фірташ і Коломойський можуть стати її фігурантами - «ВОЛЯ»

Кримінальна справа щодо постачання неякісного газу населенню може стати однією з найрезонансніших на Прикарпатті. Фігурантами у справі ймовірно опиняться олігархи Фірташ, якому належить Івано-Франківський облгаз та Коломойський, який контролює "Укрнафту". Про це заявила лідер списку від партії «ВОЛЯ» до обласної ради Ольга Галабала.

Кримінальну справу порушила прокуратура в Івано-Франківській області за ст. 1 ст. 367 - службова недбалість.

«Справа порушена за фактом отримання людьми газу низької якості, що вже засвідчено більше, як 4 000 скарг від населення з 10 районів області. Ця кримінальна справа може стати однією з найрезонансніших на Прикарпатті. У справі можуть фігурувати олігархи Фірташ, якому належить Івано-Франківський облгаз та Коломойський, який контролює "Укрнафту", - прокоментувала Ольга Галабала.

«Правоохоронні органи мають провести незалежний аналіз газу і підтвердити якої калорійності газ постачають у тих населених пунктах, мешканці яких звернулися з скаргами, - наголосив народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко. - Потрібно усіма можливими інструментами домагатися, щоб газ у нас був відповідної калорійності».

"ВОЛЯ" порушила питання неякісного газу в Парламенті ще кілька тижнів тому, але реакції облгазу на депутатський запит не було. Калорійність, з якою постачається газ людям, так ніхто і не перевірив. Сьогодні зробити це може лише лабораторія облгазу, який сам постачає і контролює якість газу.

У «ВОЛІ» переконані: необхідно створити незалежну лабораторію з перевірки якості газу. 

На рівні області партія «ВОЛЯ» ініціює створення такої лабораторії, яка перевірятиме калорійність газу, що подається на ГРС (газово-розподільчі станції) та вибірково в будинках. Також необхідно забезпечити очищення газу на місці видобутку за допомогою спеціальних установок та контролювати, щоб газ закачувався під відповідним атмосферним тиском.

«Важливо, що буде можливість у судовому порядку, маючи лабораторні підтвердження, захищати права споживачів та відшкодовувати завдані збитки», - сказав Дерев’янко

Зі слів Ольги Галабали, створення незалежної лабораторії та відповідний контроль за якістю газу дозволить людям споживати, як мінімум, на 30-40% менше "кубів" газу та, відповідно, економити кошти.

Активісти "ВОЛІ" у кожному районі Івано-Франківської області продовжують збирати підписи, усі скарги людей щодо неякісного газу долучатимуться до матеріалів кримінальної справи. 

Нагадаємо, напередодні, 21 жовтня, народний депутат Юрій Дерев’янко та Ольга Галабала звернулися до прокуратури в Івано-Франківській області з проханням порушити кримінальну справу по факту постачання неякісного газу людям.
Поділитися новиною:
Поділитися