5 листопада, 15:04

О. Бонюк: Вся система судочинства в Україні налаштована на обвинувальні вироки

Збільшення максимального терміну тримання під вартою не буде сприяти  ефективному розслідуванню злочинів. Це лише створить додатковий тиск на осіб, яких затримано. Про це заявив член Ради партії «ВОЛЯ», правозахисник Олексій Бонюк. Так він прокоментував поданий до ВРУ законопроект, яким передбачено збільшення до вісімнадцяти місяців максимально допустимий строк тримання під вартою.

«Посилення механізмів тримання під вартою насправді не служить цілям максимально об’єктивного розслідування. Це служить цілям тиску на осіб, які перебувають під вартою. Нам треба відходити від каральних підходів. Треба щоб законодавство було більш гуманним. Якщо у нас закладено в Конституції, що людина, її життя, свобода  і здоров’я є найвищою цінністю в суспільстві, то ми повинні ці цінності належним чином забезпечувати законодавчо», - переконаний Бонюк.

Правник додав, що наразі існують інші механізми,які реально мають сприяти рослідуванню, зокрема  перешкоджають підозрюваним виїзд за кордон. Однак вони застосовуються неефективно. В той же час,  тримання під вартою є найбільш поширеним у судовій практиці запобіжним заходом, що притаманно лише для міліцейської держави. 

 «Людина повинна знаходитись на свободі. Тримання під вартою повинно застосовуватись лише у виключних випадках. Натомість потрібно ввести запобіжні механізми, аби особа не могла залишити територію України. Цього абсолютно достатньо. І зараз вони є. Інше питання: чому їх не використовують? Можливо для того, щоб змінити суспільну думку і знову почати пакувати всіх до в’язниць. Наразі вся система судочинства налаштована, як і за радянських часів, на винесення обвинувального вироку», - підсумував Бонюк.

Нагадаємо, що законопроект № 3197 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо строків досудового розслідування був зареєстрований у парламенті  народним депутатом від партії «Народний Фронт» Антоном Геращенком
Поділитися новиною:
Поділитися