13 січня, 12:27

У червні в Івано-Франківську відбудеться міжнародний фестиваль «PORTO FRAKO ГогольFEST»


З 8 по 12 червня 2016 року Івано-Франківськ перетвориться на культурну столицю України, місто першим в Україні проводитиме мультидисциплінарний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «PORTO FRAKO ГогольFEST». 

Митці з закордону, інших міст України разом із Прикарпатськими митцями вже з березня місяця почнуть перетворення громадських просторів та реалізацію спільних культурних проектів. Зокрема, площу перед Білим будинком під час фестивалю в Івано-Франківську можуть перетворити на громадський простір. 

Про це 12 січня під час наради домовились представники обласної і міської рад, облжержадміністрації спільно з ініціативною групою «PORTO FRAKO ГогольFEST».

Окрім представників влади у нараді взяли участь організатор фестивалю Максим Демський, директор та художній керівник Івано-Франківського облмуздрамтеатру Ростислав Держипільський, головний архітектор міста Володимир Гайдар та депутати обласної ради від «Свободи» Сергій Адамович і Сергій Федорців.

Фестиваль проводитиметься на більше як десяти локаціях, серед яких Палац Потоцьких, драмтеатр, закинута друкарня, «Бастіон», внутрішній двір Національного медичного університету, на площах навколо Ратуші, біля облради, на міському озері та інших місцях центральної частини міста. Депутат Сергій Адамович запропонував також розглянути завод «Промприлад» як одне з місць, яке може бути перетворено у сучасний культурний простір, а Сергій Федорців висловив думку, що потрібно перетворювати не лише площу перед облрадою, а й облаштовувати сквер за обрадою, що може дати початок створенню пішохідної вулиці Вірменської. 

За словами Максима Демського, в кожній з локацій відбуватимуться театральні, літературні, музичні події, встановлюватимуться архітектурні інсталяції, будуть створені арт-мурали, в парку біля міського озера планують розгорнути еко-фестиваль, де демонтруватимуться винаходи з альтернативної енергетики, особлива увага буде приділена дитячому фестивалю.  

Заступник голови обласної ради Ольга Галабала повідомила, що для погодження концепції фестивалю та врахування місцевої культурної специфіки у його програмі буде створена Наглядова рада. Вже зараз ініціативна група визначається з кураторами програм «PORTO FRAKO ГогольFEST» - театральної, музичної, літературної, архітектурної та багатьох інших.

Заступник голови облради та керівник фракції «ВОЛЯ» в облраді впевнена: галузь культури має стати однією з пріоритетних для Прикарпаття, а фестиваль європейського рівня «PORTO FRAKO ГогольFEST» дасть можливість показати прикарпатську культуру на новому якісному рівні, а Івано-Франківську область - як сучасну, динамічну область з власними унікальними традиціями, з колосальним творчим людським потенціалом.

 Також це дасть змогу на новому рівні спілкуватися з міжнародними партнерами, інвесторами та розвивати туризм.

"Після закінчення фестивалю «PORTO FRAKO ГогольFEST» в Івано-Франківську залишиться чимало арт-просторів, якими користуватиметься громада міста", - анонсував Максим Демський.

Задля зручності учасників та гостей фестивалю у місті може бути створено кемпінг європейського зразка, проте поки цей проект на стадії розробки.
Поділитися новиною:
Поділитися