22 січня, 12:34

На підтримку учасників АТО та їх сімей у 2016 році можуть бути виділені 65 млн. грн. – Ольга Галабала

Основними напрямками роботи постійної комісії облради з питань захисту інтересів учасників і ветеранів АТО та їх сімей на найближчий період буде контроль над виділенням земельних ділянок, психологічна реабілітація бійців та ефективне і прозоре використання коштів, які виділять на підтримку бійців у 2016 році.

Про це повідомила заступник голови облради, очільниця фракції «ВОЛЯ» Ольга Галабала після першого засідання комісії.

«Перше засідання комісії облради з питань захисту інтересів учасників і ветеранів АТО та їх сімей дало надію на те, що спільними зусиллями і учасників АТО, і волонтерів, і психологів, і депутатів обласної ради та структурних підрозділів ОДА, і місцевих рад, ми зможемо крок за кроком конструктивно обговорювати і вирішувати ту масу проблем, яка накопилася. І які без співпраці усіх вирішити просто неможливо», - написала на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» Галабала.

За її словами, засідання комісії вирішили проводити спочатку раз на два тижні.

 На найближчих засіданнях основними темами будуть  звіт про використання коштів, які виділялися на підтримку учасників АТО, героїв Майдану та їх сімей у 2015 році, аудит та внесення змін до обласних програм та рішень обласної ради минулого скликання з цих питань.

Галабала також повідомила, що члени комісії проаналізують плановані кошти, які мають бути виділені з різних бюджетів у 2016 році, а це може бути близько 65 мільйонів грн. З них:

- кошти державного бюджету - 30-40 млн.грн., що мають надійти в область за різними програмами (забезпечення житлом для сімей загиблих, та інвалідів І-ІІ груп; протезування; психологічна реабілітація), крім того, близько 1,3 млн грн. має надійти в область для придбання путівок на санаторно-курортне лікування.

- кошти обласного бюджету - за програмою підтримки сімей загиблих і постраждалих під час Майдану та учасників АТО (8,2 млн.грн.), мобілізаційних заходів (2,9 млн грн.), молодіжного житлового будівництва (6 млн.грн.) та інших програм 

- кошти на аналогічні програми, що прийняті районними та міськими радами - за словами членів комісії це сумарно порядка 6-7 млн.грн. 

Очільниця фракції «ВОЛІ» наголосила,  що кожна копійка повинна бути витрачена максимально ефективно та прозоро та має бути звіт за витрачання цих коштів у 2015 році.

Також на засіданнях комісії  розгялдатимуть питання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Галабала зазначила, що за інформацією присутніх на комісії земельників, найбільшими проблемами є відсутність вільних земельних ділянок під забудову в містах, а також відсутність коштів на виготовлення землевпорядної документації.

 « За інформацією присутніх на комісії земельників, зараз є 3386 заяв на отримання земельних ділянок, з яких надано дозволів на 1256 ділянок (851 - для житлового будівництва, 203 - для садівництва, 202 - для ведення особистого селянського господарства). Проте останочно документи видані лише на 268 ділянок. – написала Галабала. -  Де ж справді корінь проблеми, будемо детально з’ясовувати на засіданні комісії по цій темі, куди будуть запрошені і міські голови».

Ольга Галабала наголосила, що психологічна реабілітація учасників АТО та створення мережі реабілітаційних центрів є однією  з найбільш болючих і актуальних зараз проблем , адже поки що психологічна реабілітація здійснюється здебільшого волонтерами, а реабілітаційні центри відсутні впринципі. Тому психологічна реабілітація бійців АТО стане одним із ключових напрямків роботи комісії.

Крім того, заступник голови облради повідомила, що комісія розглядатиме отримання учасниками АТО груп інвалідності та введення до комісії МСЕК, яка призначає інвалідність для учасників АТО, військового лікаря, який відвоював в зоні АТО. За інформацією департаменту охорони здоров’я 162 бійці пройшли експертизи, з яких 93 отримали інвалідність ІІ і ІІІ групи, 2 - І групи, 69 - втрату працездатності. Хоча всього є інформація про 359 поранених учасників АТО з області (це станом на жовтень 2015). На окремому засіданні члени комісії заслухають звіт головного лікаря МСЕК та проблеми учасників АТО щодо отримання учасниками АТО груп інвалідності та введення до комісії МСЕК.

 
Поділитися новиною:
Поділитися