5 лютого, 12:06

Люди ВОЛІ Косівщини: Реабілітація дітей з ДЦП повинна бути ефективною

Районний центр соціальної реабілітації дітей з особливими потребами у селищі Яблунів, Косівського району працює малофективно. Про це під час інспекції реабілітаційного центру заявив депутат Косівської районної ради Петро ІВАНИШИН, передає пре-служба партії "ВОЛЯ".

За словами депутата, для обслуговування групи з восьми дітей у реабілітаційному центрі, згідно із штатним розписом, є 12 ставок.

«Реабілітаційний центр фінансується з районного бюджету і на його утримання щороку витрачається значна сума коштів, - розповідає ІВАНИШИН. - Разом із професійним реабілітологом та журналістом ми відвідали центр, але якісної роботи, на жаль, так і не побачили. Щодня у центрі обслуговують вісім дітей, а є 12 ставок - директор, бухгалтер, водій, завгосп, три медсестри і лише один реабілітолог та масажист. А от психолога і логопеда – немає».

Депутат вважає, що у такому закладі в першу чергу повинні працювати фахові лікарі, робота яких покращувала б стан дітей з ДЦП. Як вихід, депутат пропонує об’єднати деякі посади, за рахунок чого залучити додатково лікарів.

«Ми, депутати Косівської районної ради, порадили директору ребілітаційного центру провести внутрішню ротацію. Це навіть не реабілітаційний центр, а садок для хворих дітей, бо ми бачимо дуже малий коефіцієнт корисної дії», - каже ПЕТРО ІВАНИШИН.

Наразі Яблунівський центр соціальної реабілітації дітей почергово обслуговує групи з восьми дітей, а заяв для обслуговування є близько 80.

«Було б краще, якби діти мали змогу перебувати у закладі значно більше часу. Це було б ефективніше. Ідея реабілітаційного центру - хороша, але його ефективність дуже низька», - відзначив депутат райради від партії «ВОЛЯ» Петро ІВАНИШИН.

Депутат Івано-Франківської облради від Косівщини, кандидат медичних наук, доцент Олег АТАМАНЮК (фракція "ВОЛЯ"), який є секретарем медичної комісії Івано-Франківської обласної ради, упевнений, що реабілітаційний центр має працювати на повну потужність і показувати результат. Депутат запевняє, проблема стоїть дуже гостро, адже своєчасне та якісне лікування і реабілітація дітей з ДЦП дає цим діткам шанс на повноцінне життя.

«Маємо прикласти чимало зусиль, аби він працював ефективно. Медзаклад фінансується з районного бюджету, але ми готові шукати й інші джерела для його дофінансування , але лише після того, як будемо бачити результат. Тут повинна проводитися  професійна реабілітація на сучасному обладнанні згідно світових підходів до вирішення даної проблеми», - зазначив Олег АТАМАНЮК.

Атаманюк вважає, що маючи на території району реабілітаційний центр, потрібно повноцінно та професійно його використовувати, в першу чергу для жителів Косівського району і з перспективою на область.

 
Загалом, лікування дітей з ДПЦ доволі дороговартісне. До прикладу, курс лікування у Міжнародній клініці відновного лікування сягає понад 10 000 гривень за один курс, який триває три тижні.

«На превеликий жаль, лікування хворих з ДЦП доволі дорого вартісне. Не кожна сім’я має можливість регулярно проходити курс лікування. Тому маючи, на території району такий державний центр реабілітації, ми повинні прикласти всіх зусиль, щоб покращити його роботу та досягнути хороших результатів», - запевнив депутат.

Олег Атаманюк також відзначив, що команда ВОЛІ Косівщини готові взяти на себе відповідальність та залучити фахових реабілітологів, які навчать та передадуть найкращий світовий досвід працівникам даного реабілітаційного центру.

За даними управління соцзахисту населення департаменту соціальної політики ОДА, в Косівському районі - 420 дітей з особливими потребами (з різними нозологіями), які потребують соціальної, медичної та психологічної реабілітації. Близько 30 – діти з ДЦП.

Поділитися новиною:
Поділитися