15 лютого, 18:55

Піший перехід до Румунії відкриють у Верховинському районі - Ольга ГАЛАБАЛА

У Верховинському районі Івано-Франківської області буде відкрито піший перехід до Румунії, а мешканці 30-кілометрової прикордонної зони вже зараз можуть перетинати кордон без віз. Села Верховинського району у 2016 році можуть залучити кошти на дороги, охорону здоров'я, школи, а також спільні з Румунією культурні і наукові проекти, на які Євросоюз виділив 66 мільйонів євро (близько 2 мільярдів грн.). Про це йшлося на зустрічі керівництва району, заступника голови облради Ольги ГАЛАБАЛИ й генерального консула Румунії у м. Чернівці Елеонори МОЛДАВАН, що відбулася в рамках першого офіційного візиту пані генерального консула до Верховини. 


«Сьогодні історичний момент, адже це перший візит генконсула до Верховинського району. Цей візит є знаковим для продовження співпраці між нашою областю, Марамуреським повітом Румунії та для розвитку Верховинського району, як частини транскордонного регіону. Знаково, що на цій зустрічі досягнуто згоди щодо якнайшвидшого відкриття пішохідного пункту пропуску між Україною та Румунією. Проте, ми маємо зробити конкретні кроки, аби це стало реальністю: одразу після зустрічі обидві сторони напрявлять ноти до Міністерств зовнішніх справ своїх країн, після цього має бути підписано міжурядову угоду між Україною та Румунією щодо відкриття пункту пропуску, і після цього вже можна починати роботи. Величензною перевагою є те, що фінансувати відкриття такого пункту пропуску ми можемо за кошти програми транскордонного співробітницва. До цієї зустрічі ми думали, що найбільшою проблемою для відкриття пункту пропуску будуть кошти. Але зараз вирішення цього питання є, залишилося якнайшвидше організувати необхідні міжурядові дії»  - зазначила Ольга ГАЛАБАЛА. 

Голова Зеленської сільської ради Володимир ФЕРКАЛЯК зазначив, що ідею відкриття пішого переходу підтримують чи не всі мешканці Верховинщини. «У нашому селі проживають сім’ї, які мають родичів у Румунії і прагнуть налагодити зв'язки з родиною. Крім того, громада матиме можливість ознайомитися з досвідом громад Європейського Союзу та перейняти кращі європейські традиції» - відзначив Володимир ФЕРКАЛЯК.

Ольга ГАЛАБАЛА також зауважила, що питання пункту пропуску Україна-Румунія, який б мав бути у Верховинському районі, вже обговорюється з 1998 року. Існує навіть проект відкриття автомобільного пункту пропуску з необхідним техніко-економічним обгрунтуванням, але поки що ні Уряд Румунії, ні Уряд України не бачать можливості фінансування такого проекту. Адже два гірських райони мають достатньо складні умови. Водночас, пішохідний пункт пропуску може бути першим конкретним кроком і є реалістичним. В Івано-Франківській області 49 км кордону з Румунією. За стандартами ЄС, пункти пропуску мають розміщуватись на кожних 25-30 км кордону. 

«Хочемо вірити, що вже у наступному році ми поїдемо на україно-румунський кордон і відкриємо пішохідний перехід», - підсумувала Ольга ГАЛАБАЛА.

Під час зустрічі було презентовано транскордонний проект Європейського союзу на 66 мільйонів євро. Фінансування проектів розподілятиметься наступним чином: 10 відсотків загальної вартості проекту – від партнерів та 90 відсотків – від Європейського Союзу. Основною метою реалізації проектів, підкреслили румунські партнери, є покращення життя людей, які живуть по обидва боки кордону, розвиток їхніх територій та громад.

Елеонора МОЛДАВАН наголосила, що можливість розпочати роботу є уже зараз, хоча частина проектів стартують уже з другої половини 2016 року. Представник Румунської делегації Міхаела Врабете повідомила, що у співробітництві будуть брати участь два повіти з Румунії та Івано-Франківська область. Пріоритети в співпраці – спільне бачення розвитку територіальних громад й одинакові цілі на основі розвитку дружніх відносин і поступу.

Важливою новиною для Верховинщини стала й можливість безвізвих поїздок в межах 30 кілометрової зони від кордону. 
«Жителі майже всіх сіл Верховинського району мають можливість отримати дозвіл малого прикордонного руху. Це означає, що мешкані 30-кілометрової зони від кордону можуть оформити безкоштовний дозвіл на два роки й перетинати україно-румунський кордон без проблем. Ця угода покликана відновити історичні зв'язки й поглибити економічні», - каже генеральний консул.

Нагадаємо, народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко наголосив на необхідності термінового підписання Угоди щодо перетину кордону та митного контролю між Україною та Румунією та взяв під особистий контроль це питання.
Розвиток транскордонного сполучення з Румунією, зокрема будівництво «Румунського переходу» – 40 кілометрів дороги через українсько-румунський кордон (села Явірник Зеленської сільської ради та Поеніле-де-Суб-Мунте повіту Марамуреш) є одним з основних пунктів партійної програми «ВОЛІ».

Поділитися новиною:
Поділитися