19 лютого, 13:18

ВОЛЯ Косівщини: «Керівництво районного Держгеокадастру має понести відповідальність за незаконні дії щодо інвентаризації земель»

Люди ВОЛІ Косівщини вимагають справедливого висновку Держгеокадастру щодо інвентаризації землі у селі Пістинь. Громада села переконана - районний відділ Держгеокадастру штучно блокує процес інвентаризації.

Про це активісти заявили під час наради у обласній раді, за участі заступника голови облради Ольги ГАЛАБАЛИ, земельників та юристів, повідомляє прес-служба партії «ВОЛЯ».

Пістинська громада звернулася за допомогою до обласної ради. Заступник голови обласної ради Ольга ГАЛАБАЛА ініціювала зустріч з представниками Інституту землеустрою, керівництвом районного Держгеокадастру, юристами та громадою села.

« Бачачи штучне блокування процесу інвентаризації землі районним відділом Держгеокадастру, зокрема його головою Романом Баранюком, ми вирішили піднімати це питання на всіх рівнях та добиватися справедливості. - пояснює депутат Косівської районної ради від партії «ВОЛЯ» Петро Іванишин. - Як після таких дій керівництва районного Держгеокадастру у інших громад має з’явитися бажання провести інвентаризацію власних земель?».

Пістинська сільська рада перша в районі вирішила за власний рахунок провести інвентаризацію землі. Та коли зібрала необхідні документи, в. о. начальника районного відділу Держгеокадастру Роман Баранюк склав список зауважень з 20 пунктів, більшість з яких громада села вважає необґрунтованими. Сільрада переконана, що чиновник свідомо блокує процес інвентаризації.

«Те, що цей чоловік робив «за регіонів», він продовжує робити далі. Чоловік не хоче помагати громаді, а помагає кланам. Ні одне із зауважень не відповідає дійсності. За такими корупціонерами тюрма плаче» – каже голова Пістинської сільської ради Тарас БЕЙСЮК.

Під час наради у обласній раді, учасники обговорили та проаналізували кожен з пунктів зауважень косівського Держгеокадастру. Керівник установи більшість із власних зауважень обґрунтувати не зміг. З 20 наведених пункти тільки два мали якесь пояснення.

«Це одна з небагатьох громад в області, яка проведе інвентаризацію земельних ділянок. Розглядаючи зауваження від районного Держгеокадастру стає незрозумілим на яких підставах формувалися дані зауваження. Наголошую, по процедурі можуть вимагатися тільки ті документи які зазначені законом, інакше це корупція або непрофесіоналізм. Даний висновок районного Держгеокадастру потрібно повторно опрацювати спеціалістам та надати громаді об’єктивний висновок», - наголошує Ольга ГАЛАБАЛА.

Генеральний план села Пістинь затверджений у грудні 2013 року. Після того громада вирішила провести інвентаризацію землі населеного пункту. Після інвентаризації сільрада контролюватиме використання земель у населеному пункті, а мешканці зменшать витрати при виготовленні кадастрового номеру земельної ділянки, приватизації землі тощо.

«Громада хоче жити, а щоб жити, треба упорядкувати землю, щоб платилися податки. Адже сьогодні сільська громада отримує за землю мізерну суму», – пояснює голова сільської ради Тарас БЕЙСЮК.

За висновками наради, управління Держгеокадастру в області має провести службову перевірку у косівському відділі та надати висновок щодо інвентаризації землі у Пістині з обґрунтованими зауваженянми. У той час громада села має намір оскаржувати дії керівництва районного відділу Держгеокадастру у прокуратурі.

Поділитися новиною:
Поділитися