15 березня, 02:40

На Верховинщині волонтери поділились досвідом з підтримки учасників АТО

Волонтери-координатори Центрів допомоги учасників АТО зі всієї країни  поділились між собою досвідом вирішення різних питань та обговорили перспективи спільної координації у  програмах відпочинку для бійців АТО та їх сімей.
Ці та інші питання вони обговорили в рамках з’їзду волонтерів з 10-ти областей України у Верховині, ініціатором якого виступила депутат Верховинської районної ради від партії «ВОЛЯ» Ольга Соломійчук та перший заступникй голови ОДА Сергій Басараб.

На Верховинщину  завітали представники Миколаївської, Запорізької, Полтавської, Київської, Рівненської, Луцької, Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Хмельницької областей. Під час з’їзду волонтери-координатори Центрів допомоги учасників АТО поділились між собою досвідом вирішення різних питань, особливостями організації роботи, а також обговорили перспективи спільної координації у  програмах відпочинку для бійців АТО та їх сімей.

За словами організатора, депутата верховинської районної ради від партії «ВОЛЯ» Ольги СОЛОМІЙЧУК, такі з’їзди надзвичайно важливі, адже вони дають змогу не тільки познайомились із волонтерами з різних куточків України, а й налагодити співпрацю, яка у майбутньому принесе багато користі воїнам.

«Тепер ми познайомились із волонтерами, які займаються реабілітацією воїнів АТО у східних областях і нам вдасться налагодити контакти по всій Україні. Воїни АТО без проблем зможуть їздити на реабілітацію у різні регіони: до нас зі Сходу, а наші воїни на Схід. Сьогодні на Верховинщині уже працює творча реабілітація «Криївка» і її результати дуже хороші. І тому, я певна, що після  цього з’їзду  ми будемо ще плідніше працювати у цьому напрямку», - зауважила Ольга СОЛОМІЙЧУК.

Проект «Криївка» у Верховинщині діє вже більше року, а започаткувала таку арт-терапію художниця Віталіна Маслова.  Волонтери  розміщують бійців  у садибах простих селян і впродовж семи днів військові прогулються безлюдними горами, малюють картини та спілкуються із місцевими жителями. 

Ольга СОЛОМІЙЧУК розповіла, що ціллю творчої криївки є навчити кожного воїна самостійно реабілітовуватися, знаходити сили, натхнення та бажання до позитивних змін.

«Допомога воїнам відбувається у комплексному підході до людини, який через перебування на природі, фізичну активність, арт-терапію, спілкування та знайомство з культурою, історією та побутом гуцулів створює простір, захищений від зовнішнього впливу, де людина може спокійно допомагати собі сама», - зауважила Ольга СОЛОМІЙЧУК.


Також депутат верховинської районної ради від партії «ВОЛЯ» Ольги СОЛОМІЙЧУК запевнила, що незабаром у Верховині відкриється подібний центр реабілітації для воїнів АТО і очолить його – один із учасників бойових дій.
Також у рамках з’їзду демобілізований учасник АТО, координатор Центру надання допомоги учасникам АТО при Івано-Франківській облдержадміністрації Андрій Фармуга презентував проект «Побратими», а Віталіна Маслова – проект психологічно реабілітації «Творча Криївка».

Поділитися новиною:
Поділитися