15 березня, 05:01

«ВОЛЯ» вимагає встановити контроль над перевізниками в області


З ініціативи депутата обласної ради від партії «ВОЛЯ» Ольги Федишиної комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства розглянула питання про недотримання маршрутів перевізниками у напрямку Надвірна - Івано-Франківськ. Як повідомила депутат, до неї надійшла заява від мешканців Надвірної з проханням врегулювати пасажирські перевезення за цим маршрутом. Мова іде про автобусну зупинку на вулиці Княгині Ольги у Надвірній. Мешканці міста жаліються, що перевізники не дотримуються встановлених правил, здійснюють не посадку і висадку пасажирів, а фактично відстій автотранспорту, який би мав здійснюватися на автостанції. Це породжує затори, автотранспортні пригоди та великі незручності для пасажирів. На вулиці Княгині Ольги має здійснюватися посадка-висадка пасажирів, що не створюватиме жодних незручностей  для жителів з сільської місцевості.Така проблема існує не лише в Надвірній, але й у всій області. 
Люди ВОЛІ вже тривалий час намагаються вирішити цю проблему у Надвірній.

Як повідомила на засіданні комісії депутат Надвірнянської районної радиТетяна Пришляк, депутати від «ВОЛІ» у районній та міській радах борються за те, щоб автобуси здійснювали відстій на автостанції. Питання частково вдалося зрушити, але через відсутність належного контролю, вони їдуть не на автостанцію, а щоб не витрачати пальне, ховаються в дворах багатоповерхівок, на що також скаржаться мешканці.
Також Пришляк повідомила, що Івано-Франківське обласне підприємство автобусних станцій (ОПАС), яке має забезпечувати діяльність автостанції та слідкувати за дотриманням графіку відправлень та прибуття автобусів,не виконує свої функції.
«Ми просимо профільну комісію, депутатів обласної ради допомогти нам вирішити ситуацію з перевізниками в Надвірній, зрозуміти чим займається ОПАС, зрозуміти що це за структура, адже наразі вона недієздатна та не в змозі виконувати свої функції. Також просимо переглянути паспорти маршрутів, адже це є компетенцією замовника послуг – ОДА» - акцентувала Тетяна Пришляк.

Як повідомила членам комісії Ольга Федишина, згідно з законом «Про місцеве самоврядування», повноваження були делеговані обласною радою для затвердження маршрутів і графіку руху автобусів обласним державним адміністраціям, які створюють конкурсні комісії для укладення договорів з перевізниками . Свого часу Івано-Франківська обласна рада це зробила, і таким чином втратила вплив на перевізників, які зараз не дотримуються вимог та порушують правила. 

«Якщо із перевізниками були укладені договори, відповідно замовник, а саме ОДА має контролювати виконання умов цього договору та дотримання ними графіку руху. Але це, на жаль, не здійснюється належним чином. – зазначина Федишина. – На моє переконання, ми маємо звернутись до ОДА з проханням перевірити дотримання перевізниками у напрямку Надвірна- Івано-Франківськ графіків і маршрутів руху та зобов'язати їх здійснювати відстій автобусів на автостанції. При цьому має бути забезпечений комфорт для пасажирів, можливість посадки та висадки на зупинках у центральній частині міста. Також необхідно звернутися до Управління Нацполіції для посилення контролю за дотриманням ними правил дорожнього руху».
Члени комісії підтримали своїм рішенням пропозицію Ольги Федишиної. 
Окрім того, під час розгляду вказаного питання депутат від "ВОЛІ" звернула увагу членів комісії на той факт, що у складі конкурсного комітету, який здійснював відбір перевізників, відсутні представники профільної комісії облради. Члени комісії погодилися з тим, що дану ситуацію потрібно виправити на майбутнє.

Поділитися новиною:
Поділитися