18 березня, 01:18

Ольга ФЕДИШИНА: «Маємо продовжити будівництво Чорнопотоцької школи»

Депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ"Ольга ФЕДИШИНА, передусім, пріоритетами у своїй депутатській діяльності вбачає ремонт доріг на території Івано-Франківської області, а також побудову школи у Чорному Потоці.

– Сьогодні багато закладів освіти та дошкільних навчальних закладів перебувають у вкрай занедбаному стані – наголошує депутат. Серед них і Чорнопотоківська ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка складається із чотирьох корпусів, два з яких – ще з австрійських часів, решта – пристосовані приміщення.

– Як зараз виглядає ситуація із побудовою Чорнопотоківської школи?

– Минулоріч вдалося зрушити це питання із мертвої точки, із районного бюджету виділили 700 тисяч гривень, за які заклали фундамент. Та для цього довелося знести один із корпусів школи і тепер діти навчаються, зокрема, і в приміщенні сільської ради. Цього року для будівництва школи заклали кошти у сумі 200 тисяч гривень у районному бюджеті, також я внесла пропозицію і добилася виділення із обласного  бюджету 239 тисяч 757 гривень, остаточне рішення щодо цього мають ухвалити на сесії облради. Інвестиційний проект по будівництву школи у Чорному Потоці поданий на розгляд для фінансування із Фонду регіонального будівництва, конкурсна комісія в області поставила високі бали, а це означає високу пріоритетність будівництва цього об’єкта. Комісія, в якій Надвірнянщина представлена головою ГО «ВОЛЯ» Тетяна ПРИШЛЯК, має дорадчий голос і тому кінцеве рішення за ОДА. Також подані пропозиції щодо фінансування будівництва об’єкту за рахунок субвенції з держбюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. І для цього просять виділити 2 мільйони гривень. Орієнтовна вартість закупівлі тільки цегли на перший поверх – близько 260 тисяч гривень, загальна кошторисна вартість – близько 14 мільйонів гривень (за старими розрахунками).
Не менш важливими є добудова дошкільного навчального закладу у Білих Ославах, де з 9 мільйонів профінансували тільки два. Станом на сьогодні ні в Білих Ославах, ні в Чорному Потоці ні в Чорних Ославах немає ДНЗ і я подавала до обласної ради свої пропозиції щодо фінансування цього об’єкту. Ще одним злободенним питанням мого округу є закінчення зведення спортивного залу у Зарічанській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Для Надвірнянщини пріоритетними залишаються підвідний газопровід Надвірна-Ланчин та побудова басейну у Надвірні.

– Однією із основних проблем Надвірнянщини є просто катастрофічний стан доріг. Завдяки чому можна його покращити?


– Ще восени мене включили до складу тимчасової комісії, яка діяла при Надвірнянській РДА. Ми із представниками Служби автомобільних доріг об’їздили п’ять доріг, серед яких Надвірна – Бистриця, Делятин – Яблунів, Битків – Білозорино, Лісна Тарновиця – Тлумач. МИ склали дефектні акти, кошториси, юристами із приймальні народного депутата України Юрія ДЕРЕВ’ЯНКА написані інвестиційні проекти за підписом і поданням РДА подані для участі в конкурсі. Зараз очікуємо остаточної думки із цього питання ОДА, яка сформує остаточний перелік і передасть його для затвердження у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. 
Як член профільної комісії, я готувала звернення обласної ради до народних депутатів України, Уряду, Президента України щодо ремонту доріг на Прикарпатті. Разом із заступником голови облради Ольгою ГАЛАБАЛА ми зустрічалися з приводу цього звернення із головою Укравтодору. І вже маємо певне зрушення: на фінансування доріг в Івано-Франківській області передбачили такі ж кошти як минулоріч - 461 млн. 500 тис. грн., з яких на дорогу Р-24 Татарів - Кам`янець-Подільський Кабмін виділив 50 млн. грн,  на ремонт дороги Н-10 Стрий – Івано-Франківськ –Мамалига передбачено 410,5 млн. грн. а на дорогу Т-14-19 Миколаїв — Жидачів — Калуш – 1 млн. грн. Ці дороги – своєрідні артерії, які живлять нашу область, передусім, це є потік туристів та інвестицій. Також акцентуємо увагу на необхідності залучення коштів від Європейського банку реконструкції і розвитку для ремонту ділянки автомобільної дороги Н-09 Івано-Франківськ – Рахів. Ще за старою угодою, яка підписана між ЄБРР та Україною в 2010 році, залишилися невикористаними 100 мільйонів євро, з яких 62 мільйони ми б могли перекинути на нашу область. Зараз триває переговорний  процес з ЄБРР, успішність якого залежить від того як Україна прозвітує про ремонт доріг в інших областях за рахунок кредитних коштів.
Депутат облради Ольга ФЕДИШИНА тримає на контролі вирішення питання із врегулювання міжміських перевезень у Надвірні, а також вирішення ситуації із АС на вул. Княгині Ольги, де перевізники мають дотримуватися графіків руху і паспорту маршрутів, необхідно з’ясувати які ж функції виконує ОПАС і забезпечити зручність для пасажирів.

Поділитися новиною:
Поділитися