23 березня, 13:49

«Форум малих реформ» започаткував новий формат співпраці місцевої влади з міністерствами

У Києві вперше відбувся Форум малих реформ, де місцеві голови та лідери місцевого самоврядування презентували успішні кейси проведених ними реформ за перші 100 днів роботи.

За словами організаторів, захід спрямований на формування абсолютно нового дискурсу  навколо того, які реформи робляться на місцевому рівні. - «Ми започатковуємо створення середовища міських голів, керівників органів місцевого самоврядування, які прийшли на заміну старій владі з новим баченням та принципами роботи», - наголосила заступник голови Івано-Франківської облради, член Ради партії «ВОЛЯ» Ольга Галабала, додавши, що кожен з волівців вже зіштовхнувся з саботажем, погрозами та іншими перешкодами в роботі.

Пріоритетами роботи волівців в органах місцевого самоврядування є:

- широке запровадження відкритих кадрових конкурсів на ключові посади,

- створення реальних механізмів роботи прозорої влади («прозорі» приймальні, впровадження електронного врядування, відкриття бюджетної та землевпорядної документації, впровадження системи  ProZorro тощо),

- залучення молоді до керівництва містом, створення молодіжних рад при міськрадах,

- створення відділів інвестиційних проектів при міськрадах та залучення іноземних інвесторів до мініпроектів з реконструкції ЖКГ, енергозбереження, заснування підприємств легкої та переробної промисловості, створення індустріальних парків.

- створення муніципальної поліції на місцевому рівні тощо.

Як зазначив народний депутат України, член ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко, надзвичайно важливо, що волівці, показали реальні результати. «Люди ВОЛІ продемонстрували, що їхня робота орієнтована на громаду, людей та реальні реформи. Що, маючи владу на місцях, можна не чекати великих реформ в державі, а починати втілювати маленькі та змінювати країну знизу», - наголосив Дерев’янко.

Міський голова м. Червоноград Андрій Залівський запровадив відкриті конкурси на посади у міськраді: його заступників, керівників комунальних підприємств, закладів культури, освіти. «Для мене головним завданням було, аби люди довіряли новій владі, яка прийде після Майдану, і найкращий спосіб для цього – проведення конкурсів», - розповів Залівський.

За його словами, до відбору кандидатів, які були подані на затвердження міською радою, були залучені чотири авторитетні експерти. – «Ми хочемо показати всім, що можна без квотного партійного принципу набрати фахових менеджерів, які будуть працювати», - наголосив Залівський.

Олексій Момот, міський голова Вишгорода (Київська обл.) заявив, що команда «ВОЛІ» чи не перша серед усіх органів місцевого самоврядування запровадила електронне врядування. – «Ми почали з того, що на сайті почали викладати кожну платіжку міської ради, показували кожну витрату, далі ми перейшли на створення комплексного порталу, де вже є і електронні петиції, і система ProZorro», - розповів міський голова.

Олексій Момот запевняє, що спілкування громадян і чиновників міськради фактично зведено до нуля, що прибрало корупційну складову. За допомогою прозорості роботи було виявлено та повернуто до власності міста понад 7 га землі, вперше за багато років залучаються потужні  інвестиції, а громада бере активну участь у творчих конкурсах по благоустрою набережної.

Міський голова м.Нетішин Олександр Супрунюк створив монолітну команду попри саботаж серед працівників виконкому. «Спочатку ми ліквідували кілька відділів виконкому, в тому числі відділ інвестицій, та створили Агенцію місцевого розвитку, головне завдання якої – створити комфортне місто», - розповів Супрунюк.

За його словами, вже триває робота над стратегією розвитку Нетішина до 2020 р., запроваджується електронне врядування, залучаються донорські кошти, які спрямовуються в освіту. Крім того, тривають перемовини щодо створення українсько-польської фабрики з виробництва друкованої продукції для освітніх закладів. Передбачається, що  фабрика на 120 робочих місць вироблятиме продукцію – підручники, методички -  для шкіл в різних куточках  України.

Голова смт. Макарів Київської області Вадим Токар розповів про створення муніципальної поліції. За його словами, необхідність у власній поліції виникла внаслідок необхідності зупинки несанкціонованого видобутку піску, наявності стихійних сміттєзвалищ, незаконних парковок та ін. Кадровий конкурс Вадим Токар проводив в першу чергу серед учасників АТО, головна вимога – аби кандидат раніше не працював в органах міліції. Наразі в муніципальній поліції працюють 8 осіб. І хоча вони не мають повноважень на арешт порушників, але можуть затримувати та передавати їх до рук поліції осіб.

Поділитися новиною:
Поділитися