29 березня, 13:12

Видобуток піщано-гравійної суміші треба легалізувати щоб штучно не робити з людей злодіїв - ГАЛАБАЛА

Видобуток піщано-гравійної суміші необхідно легалізувати, щоб до місцевих бюджетів надходила рента від родовищ, а також не позбавляти права на видобуток надр підприємств, які здійснюють це законно.

Про це повідомила заступник голови облради Ольга ГАЛАБАЛА на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

ГАЛАБАЛА повідомила, що в Івано-Франківській області на даний момент працює 12 законних родовищ з видобування піщано-гравійної суміші і ще 10, де видобуток може здійснюватися, якщо отримати спецдозвіл. Тому, на думку очільниці фракції «ВОЛЯ»  дуже важливо легалізувати видобуток піщано-гравійної суміші. Штучно не робити з людей злодіїв, а давати їм можливість нормально працювати.

«Люди, які зараз незаконно видобувають гравій в промислових масштабах можуть при бажанні робити це цілком законно. І не треба ховатися за плечима "блага для громади". Бо, до прикладу, за 2015 рік гром ада села Побережжя отримала до сільського бюджету майже 1 млн. грн. ренти від роботи Жовтенського піщано-гравійного родовища. За ці гроші громада і дороги підсипе, і в соціальну інфраструктуру села кошти вкладе» - зазначила ГАЛАБАЛА.

Прочитавши на сайті «Курс» новину про те, що працівники Тарновецького кар'єру прийшли до Надвірнянської райдержадміністрації з вимогою не перешкоджати працювати їхньому підприємству, яке видобуває піщано-гравійну суміш, ГАЛАБАЛА наголосила, що не можна позбавляти права на видобуток надр підприємств, які здійснюють це на законній основі.

«Це підприємство дійcно здійснює ЗАКОННИЙ видобуток!» - акцентувала ГАЛАБАЛА.

Також, Ольга ГАЛАБАЛА зазначила проблему, яку потрібно вирішити на законодавчому рівні: дати можливість людям в селах брати гравій для господарських потреб в невеликих кількостях, адже так люди робили постійно. Однак, має бути прозорий механізм, щоб надалі це не перетворилось на незаконний видобуток в промислових масштабах.

Всі дані, включаючи карти родовищ, є у відкритому доступі на сайті "Геоінформу".

Нагадаємо, Ольга ГАЛАБАЛА вивчає та аналізує роботу надрокористувачів в області, бореться з їх незаконною діяльністю та відстоює права громад.

«Зараз я завершую громіздку роботу по отриманню і систематизації інформації про надрокористувачів області (яка компанія працює на якому родовищі, чи оформлено договори оренду землі, скільки сплачується податків, хто є кінцевим бенефіціаром та іншу) і вже найближчим часом вона з'явиться у відкритому доступі» - йдеться у дописі ГАЛАБАЛИ.

ГАЛАБАЛА поділилась робочим варіантом переліку родовищ піщано-гравійної суміші в області, де:

- зеленим виділено родовища піщано-гравійної суміші, де є дійсні спецдозволи і здійснюється легальний видобуток 
- червоним - родовища, на яких видобуток або не здійснюється, або анульовані ліцензії.

Поділитися новиною:
Поділитися